Straně zelených a desítkám dalších může být pozastavena činnost

Devíti desítkám politických seskupení včetně Strany zelených by mohlo hrozit pozastavení činnosti kvůli neúplným nebo nedodaným výročním zprávám o jejich hospodaření za loňský rok. Termín odevzdání byl na začátku dubna. Dvanáct stran, které už mají pozastavenou činnost, může být dokonce zrušeno.

Straně zelených, která v minulosti působila i na vládní úrovni, hrozí případné pozastavení činnosti kvůli tomu, že u několika dárců doložila pouze potvrzení o poskytnutí darů, které vystavila sama. Podle Zelených šlo o čtyři podpisy a požadované údaje slíbili neprodleně doplnit. Předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) nicméně uvedl, že výbor se ke zprávě Zelených vrátí až při následujícím projednávání výročních finančních zpráv v dubnu příštího roku.

Pozastavení činnosti nebo zrušení uskupení by ale měla na základě usnesení poslanců navrhnout vláda Nejvyššímu správnímu soudu. Nedoložení darovací smlouvy k darům se pak týká celkem sedmi subjektů, které by měl předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) podle usnesení navíc nahlásit příslušným finančním úřadům.

Parlamentní strany v pořádku, u ANO by se ale měly zkontrolovat čtyři miliony

Strany v současnosti zastoupené ve Sněmovně jinak předložily úplné zprávy. Stejně tak učinily Strana práv občanů, hnutí Ostravak a hnutí Severočeši.cz, které mají zastoupení v Senátu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl jenom u finanční správy prověřit čtyři miliony korun, které ANO inkasovalo od sněmovny za expertízy, jež vypracovalo pro své poslance. Je otázkou, jestli nemělo z těchto peněz hradit daň z příjmu.

Jedním z uskupení, které předložilo neúplnou zprávu, je například i hnutí Žít Brno, jež je součástí brněnské koalice. I jemu hrozí případné pozastavení činnosti. Podle dřívějších informací z výboru u některých svých dárců neuvedlo jejich adresy pobytu, ale e-mailové adresy. Neúplné zprávy předložilo celkem 21 subjektů. Výroční finanční zprávu vůbec nepředložilo sto politických stran a hnutí z celkových 250 seskupení, které ke konci loňského roku evidovalo ministerstvo vnitra. Zprávu nedodala ani strana Republika, kterou zakládali někdejší poslanci Věcí veřejných Michal Babák a Otto Chaloupka.