CVVM: Volby by vyhrálo ANO, ČSSD na něj ztrácí sedm procent

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny by v březnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 33 procent, druhou ČSSD by nyní volilo 26 procent lidí. Poslanecká křesla by ještě obsadili komunisté, lidovci, TOP 09 a ODS. Vyplývá to z aktuálního volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

KSČM má podle modelu CVVM jedenáct procent voličů, KDU-ČSL 8,5 procenta. TOP 09 by teď dalo hlas osm procent lidí, občanské demokraty by volilo 6,5 procenta Čechů. Piráty stejně jako zelené by volila dvě procenta občanů. Úsvit by mohl počítat s 1,5 procentem hlasů, a zůstal by tak hluboko pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do sněmovny.

Meziměsíční srovnání dat CVVM ukazuje, že se v březnu (po volebním sněmu ANO a před volebním sjezdem ČSSD) rozdíl mezi oběma vládními stranami zvýšil; zatímco v únoru dělila Lidový dům od Babišova hnutí jen tři procenta, nyní sociální demokracie ztrácí na hnutí ANO sedm procent.

Srovnání povolebních šetření (parlamentní strany)
Zdroj: ČT24/CVVM

Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění probíhal mezi 2. a 9. březnem 2015 na vzorku 1045 respondentů. Do volebního modelu se z nich započítávalo 566.