O kandidátovi na Hrad má být v ČSSD referendum, míní Sobotka

Praha - Členové sociální demokracie budou o kandidátovi do prezidentských voleb v roce 2018 rozhodovat ve vnitrostranickém referendu. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl premiér a znovuzvolený předseda strany Bohuslav Sobotka. Podobně budou všichni sociální demokraté hlasovat i o případné změně programu ČSSD.

Sobotka pro Týden v politice (zdroj: ČT24)

Sobotka pro Týden v politice:

„Byl bych rád, až bude po krajských a senátních volbách, abychom se prostřednictvím hlasování všech členů sociální demokracie vyjádřili k příštímu kandidátovi pro prezidentské volby.“ 

Sociální demokracie v tuto chvíli nezveřejnila žádné jméno, o kterém uvažuje jako o budoucím kandidátovi na hlavu státu. Nicméně místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) v rozhovoru pro 168 hodin potvrdil dřívější spekulace, že chce usilovat o post prezidenta republiky. 

O možnosti usilovat o hlavu státu Škromach nemluvil poprvé. Když loni v červenci poskytl rozhovor Lidovým novinám, prohlásil, že debaty o svém případném úsilí o dobytí Pražského hradu bere s nadsázkou, o čtvrt roku později ale v rozhovoru pro Impuls uvedl, že co se zprvu jevilo jako žert, začíná brát vážně. Nyní, tři roky před příští prezidentskou volbou, už Škromach o svých ambicích hovoří podstatně otevřeněji, a to v souvislosti s volebním sjezdem, který se konal v pátek a v sobotu. Na víkendovém sjezdu ale téma prezidentského kandidáta ČSSD na řadu nepřišlo. 

Zdeněk Škromach, bývalý ministr práce a sociálních věcí v Zemanově vládě, je také jedním z účastníků tzv. lánské schůzky, která odstartovala snahu lidí kolem tehdejšího statutárního předsedy strany Michala Haška o odstranění Bohuslava Sobotky z vedení strany.