Z Klokánku v Brně utekla dívka, nechce se totiž vrátit k otci

Brno - Z brněnského Klokánku dnes večer utekla jedenáctiletá Kristýna. Důvodem byl strach z otce, který údajně dívku a také její sestru týral. Soud totiž nedávno rozhodl, že obě děvčata se mají v pondělí vrátit z Klokánku zpět k rodičům. Po dívce nyní pátrá policie.

Na místě zanechala Kristýna dopis, ve kterém píše, že odešla, protože se bojí. Dívka byla v zařízení i se svou sestrou. Úřady je sem obě umístily, protože je rodiče údajně týrali. Soud ale celou věc přehodnotil a rozhodl, že se obě děti mají v pondělí vrátit domů. Malá Kristýna se návratu tolik obávala, že dnes uprchla.

Dívku nyní hledají policisté. „Do pátrání jsou nasazeny všechny hlídky sloužící na území města Brna i všichni kriminalisté,“ říká mluvčí brněnské policie.

Jedenáctiletá Kristýna a osmiletá Abigail se do Klokánku Fondu ohrožených dětí dostaly v souvislosti s policejním vyšetřováním. Policisté zkoumali, zda je jejich otec Stanislav Velický netýrá a nezneužívá. O ubližování ze strany otce mluví psychologický posudek, který na základě výpovědí dívek zpracoval znalec.

Přímé fyzické týrání ani sexuální zneužívání ale policie neprokázala a krajský soud rozhodl, že takové podmínky, aby se dívky nemohly vrátit k rodičům, kteří je chtějí zpět, v rodině nenastaly. Velický tvrzení dívek o týrání a ponižování odmítá.

Pondělnímu předání dívek měl být na popud vedení Klokánku přítomen soudní vykonavatel. Dívky podle pracovníků zařízení mají z návratu do rodiny strach, jsou v depresivním stavu, kdy téměř nekomunikují a minimálně jí.

Vydáno pod