Zelení zůstávají ve vládě

Praha - Republiková rada Strany zelených se rozhodla nadále setrvat ve vládní koalici. Shoda ve vedení strany ale není absolutní. Část zelených totiž chce, aby předseda Martin Bursík vlastní stranu víc poslouchal. On sám by ale naopak pravomoci republikové rady rád omezil. A diskuse uvnitř strany trvá i kolem nominace Dušana Lužného na post nového ministra školství.

Bursík dnes řekl, že nový ministr bude muset získat na svou stranu akademiky, kteří kritizovali exministryni Danu Kuchtovou, a dovést do zdárného konce práce na opožděném evropském programu Věda a výzkum pro inovace. Před jednáním to vypadalo na konec vládní koalice. Po dvanácti hodinách měl první muž zelených několik důvodů k úsměvu - o odchodu z koalice nepadlo téměř ani slovo.

Politolog Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček si nemyslí, že by uvnitř strany existoval vážný problém: „Je to klasický spor, který probíhá mezi ekology v celé Evropě – je to konflikt mezi radikálnějším křídlem a realističtějším, které je reprezentované současným předsedou strany. Zelení jsou ve vládě a ty rozpory jsou jen víc vidět,“ říká Kopeček a dodává, že nepovažuje situaci za mimořádnou.

Členům Strany zelených se především nelíbí, že se předsednictvo názorově vzdaluje od členské základny. Odpůrci Bursíka namítají, že strana málo plní svůj program, protože nemá dostatek lidí na důležitých postech. „Je tu možnost, že si zelení prosadí lidi na důležitá místa, je to jen otázka vyjednávání. Ovšem předseda Martin Bursík se k tomu moc nemá. Zelení jsou malá strana, nabrala v poslední době spoustu lidí, u kterých si Bursík není jistý loajalitou, tito lidé mají navíc minimální exekutivní zkušeností. Mohou stranu tedy kompromitovat, zatím potřebují čas, aby se v politice rozkoukali.“

Šéf zelených u spolustraníků narazil i se svou představou nového ministra školství. Zatímco Bursík prosazoval nestraníka z akademické sféry, republiková rada mu doporučila jmenovat dosavadního náměstka ministryně školství Dušana Lužného, aniž vyslechla jeho záměry. Nyní bude muset dosavadní zastupující náměstek ministerstva Lužný formulovat svoji představu vedení školství a získat s ní důvěru poslanců i premiéra Mirka Topolánka (ODS). Bursík přitom nevylučuje, že se ještě objeví další kandidát. Hledání nástupce Dany Kuchtové nechce uspěchat. „Týden, maximálně dva týdny může ministerstvo vést zkušená první náměstkyně,“ soudí.

Zájem o dohled nad ministerstvem mají ale stále i lidovci a podle spekulací i rektoři vysokých škol, kteří by si přáli větší vliv na přerozdělování peněz z evropských fondů. V příštích sedmi letech by mělo přes dva školské programy projít téměř 130 miliard korun.