Vondra: Radar nesmí být důvod pro rozvod evropsko-amerického manželství

Praha - Projekt protiraketové obrany má zjevný potenciál spojit Ameriku a Evropu v budoucnosti, uvedl ve svém projevu na pražské mezinárodní konferenci vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Propojení obou kontinentů přirovnal k manželství, v němž mají sice partneři mnoho rozdílného, ale zároveň také společný cíl. Tím je čelit nejzávažnějším hrozbám pro jejich bezpečnost, neboť „nebezpečí v podobě deště balistických střel je reálné“. Společnou cestu podle něj ukázal summit NATO v Bukurešti.

„Jak Evropané, tak Američané vědí, že mezi nejzávažnější hrozby patří terorismus v kombinaci s šířením zbraní hromadného ničení a raketových technologií,“ prohlásil Vondra s tím, že se ale Evropa s Amerikou odlišují v intenzitě, se kterou takové hrozby vnímají, a často i v metodách, kterými „jsou schopny, možná i ochotny těmto hrozbám čelit“. Zatímco první mají spíše sklony je podceňovat, druzí naopak někdy tendenci je přeceňovat. Zatímco Evropané kladou důraz na „softpower“, tedy spíše diplomatické řešení, Američané jsou často přesvědčeni, že bez „hardpower“ se obejít nelze, poukázal na rozdíly vicepremiér.

Deštník pro manžele

Vzhledem k reálnosti nebezpečí z Blízkého a Středního východu nemůže podle Vondry Evropa zůstat nechráněna, pokud Amerika chráněna je. „Přirovnáme-li alianci k manželství, pak nemůžeme dopustit, aby jeden z manželů deštník měl, zatímco druhý ne. Pokud bychom to dopustili, přerostly by občasné názorové půtky v trvalý transatlantický rozvod,“ vysvětloval pomocí přirovnání vicepremiér Vondra.

Zdůraznil také, že cílem protiraketového obranného systému je především chránit. Tímto výrokem narážel zejména na nespokojenost a obavy východního souseda aliance z vybudování protiraketového systému na území Česka a Polska. „Dialog a spolupráce s Ruskem jsou možné,“ připustil optimisticky Vondra, „ale ruský nesouhlas nezakládá žádné veto obrany České republiky ani dalších spojenců NATO.“

Vydáno pod