Policie řešila o víkendu 1 400 dopravních přestupků

Praha - Během prvního prázdninového víkendu uskutečnila policie dvě rozsáhlé dopravněbezpečnostní akce na severní a jižní Moravě a musela řešit 1 400 dopravních přestupků. Novinářům to dnes řekl šéf dopravní policie Martin Červíček. Na tento týden se chystá dalších zhruba 73 kontrolních akcí. Většina bude o víkendu, z toho dvě opět celokrajové. O jaké kraje půjde, Červíček neprozradil.

Policisté většinou podle Červíčka o víkendu řešili porušení povolené rychlosti, celkem 11 řidičů vyrazilo na moravské silnice pod vlivem alkoholu. Asi 360 policistů zkontrolovalo zhruba 5 000 aut. „Cíl je jasný - zajistit dodržování pravidel silničního provozu a reagovat na nepříznivé trendy, které se objevují zejména v letních měsících, jako je alkohol, požívání návykových látek, nedodržování rychlostních limitů zejména na zatížených komunikacích v České republice v souvislosti s letní rekreační sezonou,“ řekl novinářům Červíček.

Podle Josefa Tesaříka z dopravní policie totiž počet mrtvých při dopravních nehodách vzroste každý rok v letních měsících o 20 až 30 procent.

Červíček také na tiskové konferenci zmínil, že bodový systém je funkční. Podle šéfa dopravní policie zhruba 85 procent řidičů, kteří si na konto připsali nějaký bod, již v dalším roce bodováno nebylo. Asi 95 procent všech řidičů navíc jezdí bezpečně a pravidla neporušuje, řekl Červíček. Policie se má proto do budoucna zaměřit především na zbývajících pět procent nezodpovědných motoristů.

Od začátku letošního roku dopravní policie postupně upouští od strategie celorepublikových dopravněbezpečnostních akcí a zaměřuje se na menší a častější kontroly.

Vydáno pod