Poslanci chtějí církve odškodnit, neshodli se ale jak

Praha - Sněmovní komise pro majetkové vyrovnání mezi státem a církvemi chce znát rozlohu církevního majetku v každém z bývalých okresů. Údaje by mělo poskytnout ministerstvo zemědělství a kultury. Shodli se na tom dnes zástupci všech parlamentních stran. Církve by měly dostat majetek, který prokazatelně vlastnily k 25. únoru 1948 a který jim měl být podle zákonů demokratického Československa po druhé světové válce vrácen. S podobným principem počítal i vládní návrh církevního vyrovnání. Dále ale přetrvávají spory, jak by měl stát při vracení majetku postupovat. Další jednání by mělo pokračovat v polovině srpna.

„Celé politické spektrum od komunistů až po nás řeklo, že chceme nahrazovat a vydávat majetek, který církve vlastnily nebo měly vlastnit k 25. únoru 1948,“ řekl po jednání komise poslanec ODS Marek Benda. Podle opozice i kritika z řad ODS Vlastimila Tlustého se ale posudky na to, co církve prokazatelně 25. února vlastnily, významně liší. „Některé říkají, že naprostá většina majetku byla odejmuta už v dobách předchozích, zatímco jiné posudky říkají, že nikoliv,“ uvedl Tlustý. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka si přeje znát jména konkrétních lidí, kteří se na ocenění majetku podíleli.

Tlustý:  Odškodnění by mělo mít stejná pravidla jako předešlé restituce

Tlustý má zásadní výhrady i k tomu, že vláda pro vyrovnání s církvemi připravila zvláštní zákon. Odškodnění by se podle něj mělo řídit stejnými pravidly jako předešlé restituce. Církve by pak o svůj bývalý majetek musely požádat a pozemkové úřady by prokazovaly, zda ho k 25. únoru 1948 skutečně vlastnily. Předseda komise Jan Kasal (KDU-ČSL) ale varoval, že takový postup by zřejmě nebyl přijatelný pro všechny církve. Katolická církev by na něm vydělala, zabezpečení ostatních církví by se podle Kasala nevyřešilo.

Dnešní jednání komise se točilo především kolem otázky, jak vláda určila hodnotu církevního majetku. Zástupci ČSSD a KSČM se pozastavili například nad tím, že ministerstvo kultury převzalo bez jakýchkoliv úprav materiál vypracovaný církevní komisí, která se na přípravě zákona podílela. Komise si zatím od vlády vyžádala zápisy z jednání, na jejichž základě návrh vznikl. Podle zástupce ČSSD v komisi Michala Haška ale balíček dokumentů není úplný a jsou v něm chyby. Nesedí například počty hektarů zemědělské půdy. Chybí mu především zápisy z jednání vládní komise, která vyrovnání připravovala.

Ministerstvo kultury si za návrhem stojí 

Podle ministerstva kultury jsou propočty kabinetu správné a navrhované majetkové vypořádání bude pro stát výhodné. Česká biskupská konference a Ekumenická rada církví již dříve zdůraznily svou vstřícnost při přípravě vládní předlohy. Byly by také ochotny ustoupit ze svých zákonných nároků a řešit pouze jejich část. Stát se podle nich nyní vystavuje nebezpečí nárokování všeho, s čím vládní návrh nepočítal. Obavy jim dělá i působení zástupců KSČM v komisi.

Kabinet chce církvím vrátit třetinu majetku zabaveného před rokem 1989, zbytek by měla nahradit finanční částka ve výši 83 miliard korun. Za 60 let je to s úrokem asi 270 miliard korun. Podle kritiků ale není jasné, jak kabinet k vyčíslení rozsahu vraceného majetku dospěl. „Každý rozumný člověk musí uznat, že při těch statisících hektarech není možné provést na každý jednotlivý pozemek soudní odhad,“ reagoval ministr zemědělství Petr Gandalovič.