Hromadná nehoda zablokovala D1, na místě dva mrtví

Koberovice (Pelhřimovsko) - Dva mrtvé si vyžádala hromadná nehoda, která se stala na Vysočině na dálnici D1. V úseku mezi 76. a 77. kilometrem se srazila tři nákladní a pět osobních aut. Potvrzena je smrt dvou řidičů kamionů, řidič třetího je zaklíněn v havarovaném voze a je ve velmi vážném stavu, řekla náměstkyně záchranné služby kraje Vysočina Edita Richterová. Policie nevylučuje, že oběti budou minimálně tři.

„Mrtví jsou prokazatelně dva lidé, další řidič je zaklíněn v havarovaném kamionu, ke kterému se zatím nikdo nemůže dostat, protože hrozí, že se sesune,“ uvedla Richterová před 20:00. Lidé na místě mají obavy, že pod kamionem by mohl být ještě další člověk a nelze to vyloučit, dodala. Kamion je v nepřístupném terénu mimo dálnici, popsala.

„K úniku chemických látek z nákladu nedošlo,“ řekl operační důstojník krajských hasičů. Jedna z nádrží havarovaného kamionu se ale protrhla a záchranáři na místě dělají opatření, aby se nafta nedostala do vodních toků směřujících do vodního díla Želivka, která slouží jako zdroj pitné vody, vysvětlil.

„Jeden kamion tam vletěl do protisměru a srazil se tam s dalšíma dvěma,“ řekl operační důstojník dálniční policie. Dálnice je uzavřena, policisté odklánějí dopravu ve směru na Čechtice a Pelhřimov. Tvoří se kolony. Doprava v opačném směru na Brno je průjezdná jen stoupacím pruhem.

Obětí bude nejspíše více. Dalšího člověka odvezl vrtulník do brněnské nemocnice s velmi vážným poraněním mozku a plic. Neví se, ze kterého je auta. Se středně těžkým zraněním odvezla sanita dalšího účastníka nehody do pelhřimovské nemocnice s otevřenou zlomeninou ramenního kloubu, shrnula Richterová dostupné informace.