Kuřim: Manžel je vynikající pedagog a táta, vypověděla Turková

Brno - Jan Turek je vynikající pedagog, vzorný táta a hodný člověk. K všeobecnému překvapení jej tak dnes vylíčila brněnskému krajskému soudu jeho exmanželka Lucie Turková. Turek je jedním z obžalovaných v kuřimské kauze. Podle policie se na hoších Ondrovi s Jakubem dopustil nejbrutálnějšího násilí a zavírat je do psích klecí. Turková původně tvrdila, že ji bývalý manžel bil, dnes však vše popřela.

„Vše jsem udělala, abych jej mohla hanit a špinit. Bylo to z mé strany zcela účelové,“ uvedla Turková. V letech 2002 až 2003 přitom několikrát po údajném napadení manžela musela přivolat policii. Opakovaně dokonce navštívila lékařskou pohotovost, kde vznikly přesné záznamy o jejích četných zraněních.

Nyní Turková tvrdí, že jí ani jedno exmanžel nezpůsobil. Některá si prý udělala sama, popřípadě nahlásila svá jiná poranění jako zranění působená Turkem. Soudu nebyla schopna vysvětlit, jak si mohla způsobit poranění na zádech. V minulosti přitom musela vyhledat se synem Jonatánem pomoc v charitním domě svaté Markéty, který je určen pro matky v tísni. Žila v něm pět měsíců.

O svém exmanželovi v samých superlativech. V brněnském domě dětí Paprsek vedl kroužek s názvem Cvičení s Honzou, rodiče si jej údajně pochvalovali. S Hnutím Grálu a sektou prý nemá Turek nic společného. Turková trvala ve výpovědi na svém i přes upozornění soudu, že za křivou výpověď může být stíhána. Jan Turek jí ve svém vyjádření za výpověď poděkoval.

Chlapci mají labilní chování a výpadky v učení

Dnes také vypovídala pedagožka brněnského Klokánku Alena Tomšová. Potvrdila, že se oba chlapci chovali nestandardně, měli zvláštní způsoby chování, například si agresivně vynucovali kontakt se všemi dětmi a pracovníky Klokánku. Ondřej měl velké výpadky v učení, neznal některá písmena abecedy a neuměl ani na prstech ukázat, kolik mu je let. Lékařka Jana Zahradníčková vypověděla, že se Jakub choval jako po výcviku vojenským drilem - podával hlášení o svém jménu a zdravotním stavu. Občas jí připomínal robota. "Řeknete mu Jakube doprava, on se zastaví, na patě se otočí a kráčí doprava," řekla Zahradníčková.

Lékařka: Barbora předvedla kvalitní herecký výkon 

Zahradníčková vypovídala také o přijetí Barbory Škrlové, tehdy domnělé třináctileté Anny, do Klokánku. Podle lékařky předvedla Škrlová dobrý herecký výkon. Domnívá se, že musela mít poradce, který jí řekl, jak se chovat. Škrlová byla při svém příjezdu do Klokánku oblečena jako dítě: modré kalhoty s laclem, flanelovou košilku s medvídky a klobouček.

Lékařka nechtěla děvče stresovat a k vyšetření přizvala i její údajnou tetu Kateřinu Mauerovou. „Ještě se mi nestalo, že bych některé dítě neprohlédla podrobně. Vždy to jde a tady se mi to nepodařilo,“ uvedla Zahradníčková. Před soudem zkonstatovala, že na to mohla mít vliv právě přítomnost Kateřiny Mauerové.

Pracovníci Klokánku se proto rozhodli, že Škrlovou alias Annu převezou na psychiatrii. Děvče náhle otočilo. Nechalo se ale jen zevrubně prohlédnout. Když si ale lékařka brala fonendoskop, aby si poslechla její dýchání, začala Anna prudce dýchat, což mohlo předznamenávat hysterickou reakci. Lékařka proto od dalšího vyšetření upustila.

Příští týden chce soud vyslechnout další svědky a zejména soudní znalce.