Dovolené v Chorvatsku jsou letos pro Čechy nejtragičtější v historii

Praha - Letošní bilance prázdninových dovolených v Chorvatsku je tragická. Turistická sezóna ještě zdaleka neskončila a český konzulát ve Splitu hlásí jedenáct mrtvých českých občanů. V okolí Puly na Istrii navíc policie už několik týdnů marně pátrá po 61letá turistce. Už nyní je tak jasné, že se jedná o nejhorší sezónu v historii.

„Letošní turistická sezóna je mimořádně náročná, zaznamenáváme vysoký počet hospitalizací, zejména v oblasti Dalmácie a Splitu. Bohužel zaznamenáváme i vysoký počet úmrtí,“ potvrdila ČT24 konzulka ve Splitu Veronika Honcová.

Osm Čechů podlehlo ve vedrech infarktu nebo mozkové mrtvici, další tři zemřeli na chorvatských dálnicích při dopravních nehodách. „Velmi často se setkáváme s případy, že čeští řidiči jsou mimořádně unaveni. Cesta do Chorvatska je dlouhá a my neustále apelujeme na to, aby řidiči odpočívali,“ varuje Honcová. Vysoká čísla bijí už nyní, v polovině léta, do očí. Loni za celou sezónu zemřelo v Chorvatsku sedmnáct českých občanů, předloni třináct.

Češi: Pověstní hazardéři a pijani

Práci přidělávají čeští turisté místním lékařům i kvůli častým úrazům. K nim lidé přicházejí nejen na pláži nebo ve vodě, ale často i v místních horách. Zranění se stává zejména těm, kteří se na túru vydají ledabyle v letních sandálech. „V Chorvatsku platíme za takové adrenalinové turisty, kteří chtějí všechno vyzkoušet, všechno vidět,“ souhlasí s nálepkou hazardérů česká konzulka v Rijece Jindra Malá.

Některým komplikuje dovolenou i alkohol. Jeden český turista musel na operaci do nemocnice  poté, co opilý spadl z třímetrové zdi. Chorvatští policisté sice s opilými Čechy nemají větší problémy než s jinými cizinci, ale je přiznávají, že se kvůli bujarému veselí musí často řešit například rušení veřejného pořádku.

Chorvatsko stále zůstává nejoblíbenější letní destinací Čechů. Jen vloni jich sem podle chorvatských údajů přijelo na 700 000. Vůbec poprvé jim letos při problémech asistují čeští policisté.

Čeští policisté v Chorvatsku
Zdroj: ČT24