Koalice není jednotná v otázce změny volebního systému

Praha - Prosadit změnu volebního systému zřejmě nebude jednoduché. Vládní koalice není jednotná v pohledu na budoucí normu. Ministerstvo spravedlnosti připravilo devět variant, jenže lidovci chtějí přijít s vlastní desátou. Místopředseda ODS Petr Bendl navíc kritizoval předsedu strany Mirka Topolánka, který podle něj nemá pro úpravy mandát občanských demokratů.

Volební zákon rozděluje koalici. Ministr spravedlnosti připravil devět variant volebního systému, jenže lidovcům se žádná nelíbí. A chystají svou vlastní. Měla by se opírat o takzvaný německý model. Volič by tak měl k dispozici vlastně dva hlasy: „To znamená, že by občané volili sice politické strany, ale zároveň by mohli volit jednotlivé poslance, více preferovat,“ vysvětluje vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

Podrobnosti teď připravuje expertní lidovecká komise, návrh by měla mít hotový do dvou týdnů. Německý volební systém by lidovcům vyhovoval. Umožňuje totiž, aby se do sněmovny za určitých podmínek dostala i strana, která nezíská 5 procent hlasů. „A to tehdy, když získá právě alespoň tři přímé mandáty v jednomandátových obvodech. Díky tomu, že KDU-ČSL má velmi silné pozice v některých oblastech Moravy, tak si v této oblasti budou věřit,“ dodává politolog Tomáš Lebeda.  

Jenže je otázka, jestli je to přijatelné pro ostatní členy koalice. Pro Stranu zelených, která změnu systému požaduje, je důležité, aby se hlavně odstranila diskriminace malých stran. „Přinejmenším dvě varianty, které ministerstvo spravedlnosti předložilo, toto zadání splňují,“ připouští ministr školství a místopředseda strany Ondřej Liška.

ODS zase trvá na tom, aby vítěz voleb dostal bonus. Navíc strana není jednotná. Její místopředseda Petr Bendl se pustil do kritiky Mirka Topolánka. Vadí mu, že změnu volebního systému nejdřív neprobral uvnitř strany. „Je to navýsost politický materiál a myslím si, že by ho ODS měla nejprve projednat, dát mandát vyjednavačům, a ti by pak měli teprve spřádat varianty. Tady byla opačná cesta, které moc nerozumím,“ stěžuje si Bendl.

Aby koalice nový volební systém prosadila, bude muset být jednotná. Na opozici se spoléhat nemůže. Komunisté, stejně jako ČSSD se totiž do změn nehrnou. „My nevidíme v téhle chvíli důvod, proč ten systém zásadním způsobem měnit,“ uvádí například poslanec Jan Hamáček (ČSSD).

Ke změně volebního systému se koalice zavázala ve svém programovém prohlášení. Jednotlivé návrhy chtějí ministři probrat na svém prvním jednání po vládních prázdninách, tedy zřejmě 20. srpna.