Poslankyně Jakubková přišla s vlastním návrhem, jak dostat kamiony ze silnic na koleje

Praha - Věra Jakubková (SZ) se rozhodla sněmovně předložit návrh na omezení kamionové dopravy z vlastní poslanecké iniciativy. Vedly ji k tomu vlažné výsledky vládních jednání. Zelení chtěli omezení od začátku příštího roku prosadit s odvoláním na společný koaliční program, premiér Mirek Topolánek ale narazil na odpor dopravců, a přislíbil jim, že nejprve nechá vypracovat analýzu dopadu zákazu. Martin Bursík o poslaneckém návrhu zatím neví, Jakubková ale o jeho podpoře nepochybuje. Místopředsedkyně strany a Bursíkova "sjezdová" protikandidátka Dana Kuchtová už za svou stranickou kolegyní stojí.

Navrhovaná omezení by se měla dotknout nákladních vozů s hmotností nad 7,5 tuny, vztahují se na všechny komunikace. Právní úprava počítá s rozšířením doby, po kterou mají kamiony zakázáno jezdit, zpřísněním podmínek pro získání výjimky z tohoto zákazu a zpřísněním sankcí za jeho nedodržení.

Zelení chtějí kamiony vyhnat nejen na koleje, jak zní jejich programové heslo, ale i za humna. Uvažují totiž také o rozšíření pravomoci krajů, které by si samy mohly stanovit - vedle celostátního omezení - i své vlastní regionální zákazy. Ty by mohly omezit provoz v turisticky oblíbených místech, například v Českém Krumlově nebo na Třeboňsku, v letní sezoně. Tento záměr ale zatím není součástí novely.

Kdy by Češi neměli potkat na silnici kamion?

  • Pátek: od 15 do 20 hodin
  • Sobota (o prázdninách): od 7 do 19 hodin
  • Sobota (zbytek roku): od 7 do 13 hodin
  • Neděle: od půlnoci do 22 hodin

„Právo na kvalitní životní prostředí máme mít všichni a kamionová doprava je jeden z aspektů, který ji zhoršuje,“ podpořila Jakubkové návrh první místopředsedkyně zelených Dana Kuchtová. Doufám, že příznivci návrhu se najdou napříč politickým spektrem. „Apeluji na všechny politiky, aby dali tomuto tématu také prioritu, jako Strana zelených. Apeluji také na Mirka Topolánka, se kterým bych se chtěla sejít osobně,“ dodala.

Topolánek, dopravci a zelení - ústupky a výhrůžky

Právě Topolánek podle zelených svým ústupkem dopravcům chystanému omezení kamionů „zavařil“. Kuchtová se domnívá, že za neúspěchem dosavadních jednání stojí především lobbistické tlaky. Autodopravcům, kteří kvůli plánovanému rozšíření zákazu jízd o víkendech na celý rok hrozili stávkou, přislíbil nejprve vypracování analýzy, která dopad změn posoudí.

Výjimky a sankce

  • Zavedení správního poplatku za podání žádosti o výjimku, ať bude udělena, nebo ne
  • Žadatel bude muset zdůvodnit, proč o výjimku žádá
  • Zavedení výkonového poplatku (měl by odradit od zneužívání - například výjimka na rok stojí více než výjimka na 12 měsíců samostatně)
  • Osvědčení o výjimce by bylo veřejnou listinou
  • Sankce za porušení zákazu: 50 tisíc (dnes 5 tisíc)

Martin Bursík na premiérovo gesto reagoval také pohrůžkou, že zelení odejdou s vlády, pokud vláda jednu z priorit koaličního programu bude dále odsouvat. Topolánek se ale nenechal zaskočit a vzkázal, že se nenechá „vydírat ani od zájmových skupin, ani koaličním partnerem“.