Armáda chystá prodej pozemků za půl miliardy i bezúplatný převod

Praha - Za půl miliardy korun chce ministerstvo obrany prodat rozsáhlé pozemky Leteckých opraven Malešice v Praze. Informuje o tom deník Právo. Návrh počítá s tím, že se opravny přesunou z Malešic na vojenské letiště Kbely. S přesunem by se mělo začít ještě letost a ukončen by měl být v roce 2015. Záměr musí ještě schválit ministryně obrany Vlasta Parkanová. Ta "požehnala" nedávno bezúplatnému převodu kasáren v Karlíně na pravoslavnou církev. Převod bude zřejmě prověřovat policie.

Letecké opravny Malešice jsou od roku 1989 státním podnikem zřízeným ministerstvem obrany. Ozbrojené síly jsou zároveň jejich hlavním zákazníkem. Opravny zajišťují pro armádu zejména opravy letecké techniky a také výcvik pilotů. Podnik je chce nyní - podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka - prodat z úsporných důvodů.Proti přesunu opraven ale už nyní bojuje kbelská radnice, která se obává hluku a zvýšených emisí.

Pozemky v Malešicích mají hodnotu 2070 korun za metr čtvereční a opravny by za ně mohly utržit až půl miliardy. Podle Jaroslava Novotného z Asociace realitních kanceláří se však jedná o částku minimální. „Pokud by se na pozemcích dalo stavět, bude cena podstatně vyšší, a to podle typu zástavby,“ uvedl Novotný.

Kriminalisté v současné době vyšetřují jiný prodej pozemků z majetku malešických opraven. V letech 2004-2006 při něm měl stát přijít o několik milionů korun, pozemky totiž byly prodány pod cenou. Policii na případ upozornili pracovníci Nejvyššího kontrolního úřadu.

Kasárna pro církev

Pozemky malešické opravovny nejsou zdaleka jediným majetkem, kterého se chce ministerstvo obrany „zbavit“. Ministryně Parkanová nedávno rozhodla o převodu kasáren v Karlíně na pravoslavnou církev. Pro bezplatný převod majetku v hodnotě 160 milionů korun se prý rozhodla ve veřejném zájmu.

Případem se zřejmě začne zabývat i policie. Městské státní zastupitelství již obdrželo trestní oznámení, které má zamýšlený převod prověřit.