S novými obrněnými transportéry by mohly být problémy

Praha - Největší zbrojní zakázka v české historii, nákup obrněných transportérů Pandur za víc než 23 miliard korun, se potýká s problémy. První dva totiž dostane armáda později, než původně plánovala. Nejasnosti se objevují i kolem možného nasazení v zahraničních misích.

Transportéry typu Pandur II mají nahradit zastaralá bojová vozidla pěchoty. První dva prototypy z celkem 199 strojů měla mít armáda k dispozici už v červnu, nakonec se s výrobcem, rakouskou firmou Steyr-Daimler-Puch, dohodla na konec srpna. Nové transportéry má mít jako první k dispozici brigáda rychlého nasazení, vyčleněná pro vojenské operace po celém světě. S tím by ale podle některých odborníků mohl být problém.

„Budou používány v misích, například v Afghánistánu, a nikdo neví jak se budou chovat ve vysokých nadmořských výškách, při jiných teplotách. Je vždy lepší, když to vyzkoušel někdo před vámi,” domnívá se Jiří Hynek, předseda asociace zbrojního průmyslu. Podle odborníka na zbrojní systémy Jaroslava Štefce nemá navíc vozidlo vytvořenu strukturu zásobování náhradními díly, jinými slovy, v bojových podmínkách by se nutná oprava nemusela uskutečnit. Podle zástupce firmy Steyr Jana Piskáčka nemá Pandur II s kompatibilitou žádné problémy, stejné stroje využívá v současné době Portugalsko.

Možná nekompatibilita však není jedinou těžkostí, kterou musí ministerstvo obrany v souvislosti s nákupem Panduru vyřešit. Česká armáda dnes nemá letadlo, které by mohlo dvacetitunový transportér vzít na palubu - musela by se spolehnout buď na výpomoc jiné země, nebo si najmout soukromou zahraniční společnost. Ministerstvo obrany teď chce pořídit i lehčí transportéry, hlavně pro vojenskou policii a zahraniční mise. Zatím vyhodnocuje nabídky na první čtyři stroje a do konce roku plánuje vypsat zadávací řízení na dalších dvacet. „Je potřeba aby vojáci měli přesnou představu o tom, do kterých struktur obrněné transportéry přijdou a jakým způsobem budou využívány,” zdůrazňuje bývalý náčelní generálního štábu Jiří Šedivý. Ministerstvo obrany počítá s tím, že všechny obrněné transportéry bude mít k dispozici do roku 2012.