Jak se žije v sousedství vojenských újezdů?

Boletice - Starostové obcí na okraji vojenského výcvikového prostoru Libavá si stěžují, že u nich armádní činnost omezuje turismus, možnosti podnikání a mají strach i z bezprostřední blízkosti střelnice Hamry. Přitom by zde jinak byly ideální podmínky k rozvoji cestovního ruchu, v okolí jsou nedotčené lesy, louky i vodní plochy.

Nevýhody sousedství s vojenským prostorem vypočítává starostka Potštátu Jana Pavlíková: „Prostor nás obklopuje z jedné třetiny, takže máme omezenou dostupnost. S tím souvisí i omezené pracovní příležitosti a rozvoj podnikatelské sféry.” Podobně je na tom i obec Hlubočky na Olomoucku. Místní by tu chtěli sportovní areál, v cestě jim ale stojí vojenský újezd. Starosta Miroslav Dosoudil vysvětluje, že k tomu, aby mohla obec odprodat nebo koupit pozemky, potřebuje změnu zákona. Ministerstvo obrany zatím nedokáže obcím pomoci. „V tuto chvíli z naší pozice žádné kompenzace nemůžeme poskytnout,” říká jeho mluvčí Jan Pejšek.

To ale nejsou jediné problémy obcí v okolí vojenských prostorů. Například obyvatelé obce Hamry na Prostějovsku protestují proti rekonstrukci vojenské střelnice. Ta tu stojí už od 60. let a místní si na ní částečně zvykli. Nelíbí se jim ale rozšíření střelnice a děsí se nárůstu výcviků. „Dříve tam byly jenom samopaly, ale dneska už přemýšlí i o dělech,” zlobí se jedn z obyvatelů obce.

Podle mluvčího Jana Pejška se ale ministerstvo obrany dalším jednáním o využití střelnice nebrání. Zatím ale neuvažuje o kompenzacích ani v případů Hamrů, ani obcí v okolí nové střelnice pro letectvo - Ondřejov u jihočeských Boletic.