Armáda chce prodat letiště v Plzni-Líních

Plzeň - Výprodej armádního majetku pokračuje. V této souvislosti se hovoří například o letišti v Plzni-Líních. Přednostní právo ke koupi má přitom firma, která už areál dostala do padesátiletého pronájmu. Navíc krátce předtím, než to zákon na tak dlouhou dobu zakázal. Proti způsobu prodeje se už ozvali starostové některých okolních obcí.

Letiště Líně, to je čtyři sta hektarů pozemků, přistávací dráha, funkční železniční vlečka, dva kilometry od dálnice. Z pohledu developerů se jedná doslova zlatý důl, jedinou podmínkou je, aby ho armáda po letech váhání konečně prodala. K tomu by mělo dojít v nejbližší době. „Jsou v zásadě dvě možnosti. Buď prodat objekt firmě, která je tam nyní v dlouhodobém nájmu, nebo ho prodat například v otevřené soutěži,“ nastiňuje možné způsoby prodeje mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek.    

V současné době má letiště v pronájmu firma PlaneStation Pilsen. Ta chce přeměnit letiště na velké logistické centrum, prodej od armády vidí nadějně. „Máme jistotu na základě smlouvy, kde je garantováno právo první koupě. Veškerá jednání s ministerstvem obrany se pohybují zdárně kupředu,“ netají se optimismem ředitel firmy Bronislav Kulawiec.

Smlouvu o pronájmu podepsala firma s ministerstvem obrany v srpnu 2000 na 50 let.  Přitom v té době už prošel parlamentem zákon, který státní instituci dovoluje pronajímat majetek jen na pět let, platit ale začal až od ledna. Právní názory na celou věc se různí. „Jsou zde nebytové prostory, runway, pozemky a podobně. Pokud jde o nebytové prostory, tak zde skončilo právo nájmu uplynutím pěti let od účinnosti zákona,“ říká právník Oldřich Choděra. „Ta smlouva zůstává nadále legální, protože byla uzavřena ještě před vstupem zákona v platnost,“ oponuje Andrej Čírtek.   

Rychlý prodej letiště vadí některým starostům okolních obcí. Sami se už na  ministerstvu léta domáhají svého historického majetku, zabraného armádou v 50. letech při stavbě letiště. A stěžují si, že zatím jejich požadavky nikdo neslyší. „Z této lokality jsme zatím nedostali nic,“ konstatuje starosta Dobřan Jaroslav Sýkora. „Navracení majetku se táhne léta, zato prodej je připraven během roku, je to podivné,“ kroutí hlavou starosta Miroslav Sedlák z obce Nová Ves.   

Ministerstvo obrany se hájí, navracení historického majetku je záležitostí hned několika resortů a institucí. O ceně ani termínu odprodeje zatím ministerstvo obrany hovořit nechce. Celá transakce by se však měla uskutečnit do konce roku. Pozemky zatím hodnotí znalci.