Budeme za vás platit poplatky, vzkazuje pacientům ČSSD

Praha - V krajích, kde ČSSD vyhraje volby do krajských zastupitelstev, bude sociální demokracie hradit za pacienty poplatky v krajských nemocnicích. Po jednání Ústředního výkonného výboru to oznámil předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. Na centrální úrovni socialisté hodlají i nadále usilovat o zrušení všech poplatků ve zdravotnictví včetně zvýšených poplatků za léky. Na schůzi sněmovny ještě tento měsíc opět předloží legislativní návrhy, které by poplatky zrušily, nebo alespoň podstatně omezovaly.

Sociální demokraté voličům také slíbili, že nevstoupí do žádných koalic jak na vládní, tak na krajské úrovni, jejichž politika by byla s jejich sliby, které dává voličům, v rozporu. ČSSD také hodlá zabránit zavedení školného a zavedení poplatků za poslední ročníky mateřských škol.

Po volbách strana důkladně zkontroluje, jak v krajích fungují již privatizované nebo transformované nemocnice. Pokud to smluvní vztahy umožní, převede je na veřejné neziskové organizace. Znemožní také privatizaci penzionů pro seniory a dalších krajských sociálních zařízení.

ČSSD bude prosazovat etický kodex politiků

Ústřední výkonný výbor také posvětil etický kodex české parlamentní politiky. Sociální demokraté ho chtějí prosazovat jako společnou iniciativu parlamentních stran. Strany by se v něm měly například zavázat, že připraví zákon o lobbingu a ustaví společnou komisi, která vypracuje plán boje proti vydírání, politické korupci, klientelismu a preferování příbuzných při obsazování do funkcí.

Stejně jako v pátek stranické předsednictvo vyzval i výbor zákonodárce ČSSD, aby odmítli smlouvy ČR s USA o stavbě radaru, protože není součástí obrany NATO a také proto, že vláda neumožnila občanům rozhodnout o něm v referendu. Všichni poslanci jsou podle předsedy klubu Michala Haška připraveni výzvu akceptovat.

Bývalá vedoucí sekretariátu náměstka ministra dopravy Ludmila Schwarzová, která byla z ČSSD vyloučena kvůli takzvané kauze biolíh, se může vrátit do strany, protože její jméno nyní bylo očištěno. Schwarzová v médiích uvedla, že nepovažuje navrácení členství za dostačující a že očekává i morální zadostiučinění. V kauze šlo o podezření z korupce při chystaném zadávání státních zakázek na výrobu biopaliv.

Na závěr tiskové konference po zasedání výboru popřál Jiří Paroubek brzké uzdravení bývalému lídrovi ČSSD Miloši Zemanovi, který dnes prodělal operaci ledviny. „Přejeme mu ještě mnoho let duševní i fyzické svěžesti,“ uvedl Paroubek.