Jihočeský kraj i obce odmítají převzít vysloužilé celnice

Halámky - Dva areály hraničních přechodů Halámky a Studánky odmítají od státních správců převzít blízké obce i Jihočeský kraj. Důvodem jsou podle jejich představitelů podmínky kladené státem, které prý převzetí i následné využití objektů komplikují. Úředníci ale vše považují za nedorozumění.

„My jsme objekt nepřevzali, protože zastupitelstvo zjistilo nevýhodnost, to znamená desetileté období neprodejnosti,“ říká Josef Dlabik, starosta Nové Vsi nad Lužnicí, o areálu Halámky.  

Stavby u hraničního kamene chtěl původně získat kraj, nakonec ale jeho představitelé změnili názor. Neví prý, jak stavby využít, navíc se jim nelíbí závazek, že by v případě potřeby museli aktivizovat pohraniční službu. Podobná situace je i ve Studánkách, kde zájem o budovy nemá ani kraj ani blízký Vyšší brod. 

Podle státních správců jde ale o nedorozumění. Nové vlastníky smlouva zavazuje pouze k tomu, že v případě ohrožení státu v areálu vytvoří místo pro mobilní policejní buňku. „Jde o prostor, kam by se mobilní buňka, která je 10 x 3 metry, umístila,“ vysvětluje Zdeněk Prokopec, ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Z celkem 63 hraničních přechodů v Česku není zájem pouze o desetinu z nich a úřady na ně tedy během letošního roku vyhlásí výběrová řízení. Nevýhodou je to, že v takovém případě není možné nové vlastníky zavázat k nějakému omezení činnosti. „Objekt získají vietnamští trhovci nebo z toho vznikne veřejný dům,“ bojí se Josef Dlabik.