I v Plzeňském kraji bude vládnout menšinová vláda ČSSD

Plzeň - Plzeňský kraj bude řídit jednobarevná rada ze zástupců sociální demokracie, která v krajských volbách zvítězila. Vznikne tam menšinová  vláda s tichou podporou KSČM. V Plzeňském kraji bude s největší pravděpodobností prvně vládnout žena - Milada Emmerová, která je volebním lídrem ČSSD a někdejší ministryně zdravotnictví Paroubkovy vlády. Koalice pro Plzeňský kraj i ODS již dříve odmítli spolupracovat na vládě, ve které by zasedli společně s komunisty.

„Chceme zrušit poplatky ve zdravotnictví a převést obchodní společnosti na neziskové organizace,“ hlásí rezolutně Emmerová. Při závěrečném vyjednávání vycházely obě strany především z programových shod. Nikdo však nebyl ochoten komentovat, proč komunisté nevstoupili jako rovnocenný subjekt do krajské koalice.

Pro ODS je podle jejího regionálního šéfa, ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, nejdůležitější, že se stane opoziční stranou. Sociální demokraté nabídli ODS na jednání posty dvou předsedů výborů - finančního a pro vzdělání, řekl Pospíšil. Z 45 míst v zastupitelstvu jich 19 získala ČSSD, 14 ODS a devět KSČM. Koalice pro Plzeňský kraj složená z KDU-ČSL a SNK ED má tři mandáty.