Bém: Levice má co slavit, já nikoliv

Praha - Primátor Prahy Pavel Bém byl v pátek exkluzivním hostem Martina Komárka v pořadu Před půlnocí. Vyjádřil se zejména k prohrám ODS v nedávných volbách a také ke koalicím ČSSD s KSČM. Přiznal, že jeho strana nedokázala lidem obhajovat kroky vlády a současně vedla nevýraznou předvolební kampaň.

Ke koalicím ČSSD s KSČM v krajích poznamenal: „Myslím si, že v nejlevicovějším táboře české politiky mají co slavit, já nikoliv.“ V současnosti je podle něj důležité především nabídnout voličům změnu, aby byla ODS v příštích volbách úspěšnější. Proto se chystá kandidovat na předsedu strany: „Pokud neuděláme změnu, tak nemáme šanci ani právo vyhrát volby další.“

Už před volbami bylo podle něj zřejmé, že lidé nejsou spokojeni s vládou - zejména kvůli tomu, že neudělala spoustu věcí, které naslibovala. Přiznává, že ani poplatky u lékaře k oblíbenosti ODS nepřispěly: „Nejspíše jsme špatně rozfázovali kroky zdravotní reformy - přišli jsme s poplatky, a tím jsme dali socialistům obrovské téma a udělali ze sebe jeden velký terč,“ soudí.

Přesto považuje poplatky jako regulační nástroj za krok správným směrem. „Měli být třešničkou na dortu, ale staly se bohužel koncentrovaným zlem, neseným nebo symbolizovaným ukřičenou a lživou předvolební rétorikou sociálních demokratů.“

Kampaň ODS byla navíc mdlá a zcela ponechaná na krajích, naopak ČSSD přišla s kampaní dosti výraznou: „Ta kampaň byla neskutečně nekorektní, neférová, ukřičená a lživá. Přesto samozřejmě na výraznou část nerozhodnutého voličstva účinná,“ dodává Bém.