V Poslanecké sněmovně soutěžily děti ve finále Logické olympiády

Praha - Základního kola Logické olympiády se zúčastnilo na 4 tisíce žáků pátých tříd z Prahy a celého Středočeského kraje. Do finále, které se konalo v Poslanecké sněmovně, se probojovaly dvě stovky dětí. Důležité nebyly vědomosti, ale nadání a logické myšlení. Na místech poslanců seděly děti. Například do křesla Davida Ratha usedl žák páté třídy z Příbrami.

Politické ambice ale musely zatím stranou. Děti si lámaly hlavu s řešením logických úloh, grafickými obrazci nebo například se skládáním slov. Mensa České republiky sdružuje lidi s vysokou inteligencí. Soutěžemi jako je Logická olympiáda nebo Bedna Moravskoslezského kraje se snaží odhalit skryté talenty. Vědomosti a prospěch ve škole nejsou v těchto kláních důležité.

„Snažíme se odhalit skryté talenty, inteligentní talentované děti, které vlivem prostředí, rodiny nebo špatné školy nevyniknou, přestože jsou nadané,“ vysvětlil předseda Mensy ČR Tomáš Blumenstein. Organizátor Logické olympiády Roman Kříž z Mensy ČR se nechal slyšet, že když se včas nepodchytí talent dítěte, které je nadprůměrně nadané, může spadnout do sociální pasti.