Klaus udělil členům Hradní stráže čestnou stuhu

Praha - U příležitosti 90. výročí vzniku Hradní stráže dnes český prezident Václav Klaus udělil jednotce čestnou stuhu, kterou připnul na její bojový prapor. Útvar podle něj svým kvalitním výkonem služby ctí tradici svých předchůdců a zakladatelů. Za podporu a uznání Klausovi poděkoval velitel Hradní stráže Radim Studený. Novinářům po slavnostním ceremoniálu řekl, že Hradní stráž stoprocentně plní své úkoly a nynější aféra s anonymními udáními jednotku u veřejnosti silně poškodila.

V souvislosti s příslušníky elitního útvaru se totiž už dříve objevila řada problémů. Zájem médií například vzbudil případ, kdy voják při čištění samopalů vystřelil v blízkosti svého kolegy slepý náboj. Selhání, které velitelé zamlčeli, vyšlo najevo až když muž navštívil lékaře. V minulosti také dostali dva vojáci výpověď kvůli drogám. Hradní stráží před časem otřásal skandál s šikanou.

Podle velitele jednotky je však útvar vystaven řadě kontrol a inspekcí. Klaus zase připomenul, že služba Hradní stráže není jednoduchá a její příslušníci pracují pod neustálým dohledem veřejnosti. „Při výkonu své funkce prezidenta republiky se dnes a denně přesvědčuji o tom, že Hradní stráž plní své úkoly přesně a spolehlivě,“ řekl.

Devadesáté výročí si dnes útvar připomenul nejen slavnostním pochodem, ale také otevřením výstavy, která mapuje historii jednotky od knížecích družin přes české krále až po současnost. Stálá expozice bude pro veřejnost otevřena od soboty a je umístěna v Prašné věži na Pražském hradě.