Topolánek bude s Paroubkem vyjednávat o smíru v době předsednictví

Praha - Dnes by mohlo být jasněji ohledně dohody o spolupráci vlády a opozice v době českého předsednictví Evropské unii. Premiér Mirek Topolánek chce dojednat podmínky se šéfem sociální demokracie Jiřím Paroubkem. Podle Topolánka už jednání pokročila, ČSSD má přitom řadu podmínek.

Výsledkem jednání šéfů ODS a ČSSD má být dohoda mezi opozicí a vládou, která by zajistila klidný průběh českého předsednictví. Podle premiéra Topolánka je smlouva už předjednaná v koalici. „Není to nic, co by mělo kohokoliv bolet. Myslím, že všichni mají zájem na tom, aby to předsednictví proběhlo řádně, takže tam nevidím žádný významný problém,“ uvedl Topolánek.

ČSSD požaduje schválení Lisabonu a euro

Sociální demokraté ale smlouvu nepodepíšou, dokud nebudou splněny jejich podmínky. Chtějí, aby se premiér Topolánek zavázal k tomu, že prosadí rychlé schválení Lisabonské smlouvy. Další podmínkou je zahájení diskuse o zavedení eura. „Je tam ustanovení o vzájemné informovanosti v průběhu českého předsednictví a určitý závazek o uplatnění našich odborníků v rámci evropského předsednictví,“ doplnil Paroubek.

Dohoda má zahrnout i změny v Poslanecké sněmovně. Sociální demokraté si chtějí udržet všechna předsednická křesla ve výborech. Jejich šéf Jiří Paroubek navíc uvažuje o tom, že by v čele sněmovny vystřídal Miloslava Vlčka. Ten ale nechce svůj možný konec v předsednickém křesle komentovat. Podle předsedy koaličních lidovců Jiřího Čunka je klid v době předsednictví důležitější než to, kdo sedí na pozici v čele sněmovny.

Paroubek: Nejde o klid zbraní

ČSSD by na oplátku neohrožovala české předsednictví. Paroubek ale zdůraznil, že nejde o žádný klid zbraní. Navíc si podle svých slov umí představit, že by dohoda byla uzavřená až v únoru - těsně před začátkem schůze, kde se má projednávat Lisabonská smlouva. A to by pro vládu mohl být problém.

„Jestliže nám opozice neumožní, abychom mohli konat svou povinnost a jezdit na ministeriády, tak to není možné. Něco takového prostě nepřipadá v úvahu. Musíme určitě o těchto věcech jednat,“ říká vicepremiér a předseda zelených Martin Bursík.