Vánoce budou mít i stroje v tunelu Dobrovského

Brno – Po jedenácti měsících se poprvé zastaví stroje i lidé vytvářející tunel Dobrovského, který má být součástí brněnského městského okruhu. Vánoční prázdniny ražební techniky chce jejich majitel využít k údržbě. Aby bylo možné přerušit ražbu tunelů, která dosud probíhala nepřetržitě, museli dělníci nejprve celou konstrukci zabezpečit.

Šachta tunelu byla včera večer podepřena železobetonovou konstrukcí. „Bylo potřeba dokončit určitý krok v ražbě, aby se tlaky v zemi vyeliminovaly a čelby ve všech štolách důkladně zastříkaly a zakotvily se ocelovými kotvami, na které byla přidělaná armatura ve formě svařovaných sítí a ty se celé zastříkaly betonem,“ řekl ředitel výstavby Vladimír Macík.

Ražba tunelů, které by se v roce 2010 měly stát součástí brněnského městského okruhu, je přerušena na necelé dva týdny. Po vánočních svátcích se zase všichni stavbaři vrátí zpět pod zem a budou pokračovat v práci.

„Tunely jsou teď opuštěné, vchody jsou opatřeny vraty, které brání vstupu a areál je hlídaný bezpečnostní agenturou,“ přiblížil zabezpečení opuštěné stavby Vladimír Macík.