Ministr Bursík představí v Bruselu ekologické priority

Praha/Brusel - Ministra životního prostředí dnes čeká setkání s evropskými poslanci v Bruselu. V rámci českého předsednictví představí priority v oblasti ekologie. Martin Bursík se podle svých slov na dnešní "grilování" důkladně připravil. Již včera se setkal se zástupci silných frakcí evropského výboru pro životní prostředí z Británie, Finska a Holandska. Dnes tedy přesvědčuje poslance třeba o nutnosti investic do ekologie, do úsporných a ekologicky šetrných opatření, nebo o potřebách vytváření pracovních příležitostí ve výrobě ekologických technologií.

Vytváření tzv. zelených pracovních příležitostí by mohlo být jedním z dílčích receptů na úspěšné řešení hospodářské krize. Při svém včerejším projevu to mj. naznačil také nový prezident USA Barack Obama. Martin Bursík se za tuto cestu také staví a říká, že v době, kdy pracovní místa v tržním sektoru se v důsledku krize razantně omezují, bylo by rozumné tyto lidi pracovně využít v oblasti ekologických technologií a energetických úspor. „Vzít odpad a dovézt ho na skládku je práce pro řidiče a pro pracovníka na skládce, který otevře bránu, zváží náklad a vystaví papír. Nebo z odpadu vytřídíte celou řadu produktů, které se energeticky a materiálově využijí,“ naznačil v rozhovoru s ČT Martin Bursík možnosti rozšiřování pracovních míst v ekologicky užitečných oblastech.

Bursík se rovněž bude snažit urychlit práce na národních emisních stropech, z nichž by měla vzejít norma určující stropy pro limity emisí od roku 2020, především oxid siřičitý, oxidy dusíku nebo třeba polétavý prach, jehož koncentrace v Evropě dramaticky roste v důsledku nárůstu dopravy. Jemný polétavý prach způsobuje vážné škody na zdraví a podle zprávy Evropské agentury životního prostředí (EEA) tato emisní látka zkrátila průměrnou životní délku Evropana o 8 měsíců. V souvislosti s tím Bursík považuje za jednu z největších priorit otázku změn klimatu.

Ministr Martin Bursík ve studiu ČT24 (zdroj: ČT24)
Smog
Zdroj: ČT24