Testy na prasečí chřipku jsou u všech tří cestovatelů negativní

Praha - Všichni tři čeští cestovatelé z Mexika, kteří byli vyšetřeni v pražských nemocnicích kvůli podezření na nákazu prasečí chřipkou, jsou v pořádku. Hlavní hygienik ČR Michael Vít oznámil, že vyšetření vzorků v Národní referenční laboratoři potvrdilo negativní nález. Přesto Česká republika stejně jako ostatní země zvedla nebezpečí pandemie ze třetího stupně na čtvrtý - ze šesti možných. Kvůli opatřením proti šíření viru v České republice zasedala i Ústřední epidemiologická komise. Do příští středy je podle ní potřeba prověřit pandemické plány v krajích.

Vyšetření lidé měli podle Marešové příznaky běžného onemocnění dýchacích cest. „Příznakem je celková intoxikace, vysoká horečka, obvykle bez rýmy. Začíná to bolestí kloubů, svalů, je obrovská únavnost, až pak za 12, maximálně 24 hodin začíná dráždivý kašel,“ popsala přednostka.

Za normálních okolností by pacienti podle ní nebyli přijímáni, protože neměli typické příznaky. Byli však v Mexiku a jisté příznaky se u nich projevily. Byla tedy na místě opatrnost, kdyby náhodou byli nositeli, aby se zabránilo šíření. Museli proto být izolováni do vyloučení, či potvrzení infekce.

Lék Tamiflu není zázračný zachránce

Vilma Marešová, přednostka infekčního oddělení:

„Netvrdím, že se neobávám, že může vzniknout pandemie, ale my jsme zažili pandemii Hongkongské chřipky v roce 1968 a neměli jsme žádné Tamiflu. Přitom tehdy v Praze nebo Československu nějak rapidně obyvatel neubylo.“

Přednostka varovala před panikou a sháněním Tamiflu, který se prezentuje jako lék na tuto formu chřipky. Poznamenala, že ani ona pro sebe žádnou zásobu tohoto léku nemá. Pokud už je někdo infikován, může lék podle studií zkrátit o jeden den akutní fázi nemoci a o něco také následnou rekonvalescenci, rozvoji onemocnění u nakaženého ale nezabrání. Lék by se měl podat do 48 hodin od prvních příznaků. Stejně tam varuje před zbytečným předepisováním Tamiflu i ministerstvo zdravotnictví.

Podle Marešové nejsou v Česku „příznivé“ podmínky pro šíření infekce jako v Mexiku, kde je obrovská koncentrace obyvatel na vymezeném prostoru. V USA, kde se objevila také řada případů, jsou počty infikovaných také výrazně menší.

Cestovní kanceláře omezily zájezdy do Mexika

České ministerstvo zahraničí zatím nevyhlásilo zákaz cestování do Mexika, doporučilo ale, aby lidé do zasažených oblastí nejezdili. Některé cestovní kanceláře už zrušily nejbližší lety. V současné době jsou v Mexiku asi čtyři stovky českých turistů, většina z nich v nejznámějším letovisku Cancún, které zatím chřipka nezasáhla.

Předseda a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura potvrdil, že oblast Mexiko City je v tuto chvíli vyňata z programu cestovních kanceláří. „Co se týče oblasti Cancúnu, tak tam zatím zájezdy probíhají, v Mexiku jsou v tuto chvíli i české poznávací zájezdy…, tyto zájezdy se vyhýbají postiženým oblastem,“ upřesnil Okamura.

Chat s Hanou Roháčovou

Ptejte se primářky infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce Hany Roháčové, jaké jsou reálné hrozby prasečí chřipky, jak se jí bránit i na vše, co s virovými onemocněními souvisí - ve středu od 10:30 on-line na webu ČT24.

Vydáno pod