Bomba na Staromáku vybuchla těsně před prvními svobodnými volbami

Praha - Centrem hlavního města otřásla nečekaná exploze 2. června 1990. Na turisty i Pražany zaplněném Staroměstském náměstí vybuchla nastražená nálož, která si jen shodou okolností nevyžádala lidskou oběť. Bombu tvořila půl metru dlouhá a několik kilogramů vážící ocelová trubka naplněná střelným prachem a kovovými součástkami. Výbuch na jednom z nejrušnějších pražských náměstí těsně před prvními svobodnými volbami po roce 1990 vzbudil nejen obavy a rozhořčení veřejnosti, ale i řadu dohadů o jeho pozadí, které nebylo dodnes objasněno.

Exploze tehdy připravila německou turistku o oko, desítky dalších lidí utrpěly lehčí zranění. Pachatele, který položil na podstavec Husova pomníku sportovní tašku s výbušninou, se policistům nepodařilo vypátrat. Stíhání bylo po třech letech přerušeno.

Specialisté se kloní k názoru, že strůjce výbuchu byl s největší pravděpodobností psychopat. Nálož někdo odpálil zřejmě na dálku.

Rozhovor s bývalým ministrem vnitra Richardem Sacherem (zdroj: ČT24)

„Teorie byly nejrůznější, fantasmagorické i logické. Ale nikdy se nedošlo k nějakému závěru, který by bylo možno doložit,“ komentuje ale událost bývalý ministr vnitra Richard Sacher.