Brno má tramvaje již 140 let, o víkendu proběhnou oslavy – a také výluky

Brno – Brno slaví 140 let od chvíle, kdy vyjela první koňská tramvaj. Ačkoli přesně na den oslaví brněnské tramvaje své "narozeniny" až 17. srpna, již o tomto víkendu ale k tomuto výročí proběhne několik akcí. V ulicích nebudou chybět historické tramvaje, především ale proběhne den otevřených dveří ve vozovnách v Pisárkách a Husovicích. Brněnský systém MHD je nejstarší v dnešním Česku a v někdejší habsburské monarchii vznikl jako třetí po vídeňském a budapešťském. Charakteristické je pro něj období provozu parních tramvají – ani ony nebudou chybět během oslav v ulicích moravské metropole. Jezdit bude ale také koněspřežná tramvaj i historické elektrické tramvaje, autobusy a trolejbusy. Kvůli tomu ale v centru nebudou jezdit běžné tramvajové linky.

Koněspřežná tramvaj bude jezdit v sobotu i neděli vždy od 13 do 18 hodin každou celou hodinu z náměstí Svobody okruh přes Masarykovu, Benešovu, Rooseveltovu a Rašínovu ulici. Historickými tramvajemi včetně té parní se budou moci cestující svézt v sobotu i neděli od 13 do 19 hodin na trase mezi náměstím Svobody a pisáreckou vozovnou.

Kvůli oslavám ale bude v sobotu i neděli omezen provoz běžných tramvajových linek. Oba dny od 9 do 19 hodin nepojedou linky 4, 5, 6, 12 a 13 Masarykovou ulicí a přes náměstí Svobody.

Historické autobusy budou o víkendu jezdit – podobně jako tramvaje od 13 do 19 hodin – na okruhu z Moravského náměstí kolem vozovny Husovice, trolejbusy v tutéž dobu na okruhu z České a také projedou kolem vozovny Husovice.

Právě v Husovicích bude v neděli den otevřených dveří, v sobotu proběhne den otevřených dveří ve vozovně v Pisárkách.

O víkendu bude Brnem jezdit také historický vlak vedený parní lokomotivou 475.101 Šlechtičnou, která bude jezdit mezi hlavním nádraží a Královým Polem.