Vrhači vajec na brněnském mítinku ČSSD obviněni z výtržnictví

Brno - Policie obvinila z výtržnictví dva ze tří mladíků, kteří na pondělním volebním mítinku ČSSD na brněnském náměstí Svobody házeli vejci. Potvrdila to dnes policejní mluvčí Andrea Procházková s tím, že mladíkům ve věku 18 a 22 let hrozí až dva roky vězení. Původně se předpokládalo, že jejich nezdařilý vajíčkový útok bude vyřešen pouze v přestupkovém řízení. V Česku se stalo vajíčkových útoků na mítincích ČSSD několik. Teprve v Brně byli ale vrhači obviněni z výtržnictví. Počet obviněných by se mohl zvýšit. Policie analyzuje videozáznamy z akce.

Posledního z trojice, kterým je šestnáctiletý chlapec, teprve obvinění čeká. Pochází z okresu Brno-venkov. Spis k jeho případu bude předán tamní policii. Mladíkovi hrozí vzhledem k jeho nízkému věku poloviční trestní sazba, vysvětlila mluvčí.

Trojice se sice pokusila o vajíčkový útok, ale neuspěla. Nikomu z představitelů sociální demokracie na brněnském mítinku žloutek klopu nepotřísnil. Z výsledků vyšetřování vyplývá, že osmnáctiletý mladík hodil dvě vejce. Netrefil se nejspíš kvůli více než 1,7 promile alkoholu, která mu v době činu kolovala v krevním oběhu.

Šestnáctiletému chlpaci hrozí až rok vězení za to, že vyndal vajíčka z batohu

Šestnáctiletého chlapce zadržela policie, když se připravoval k odpalu poté, co si přinesené vejce vytahoval z batohu. Trojici zajistily hlídky přímo na mítinku ČSSD. Po výsleších byla propuštěna.

Přestože pondělní brněnský mítink ČSSD neskončil vaječnou palbou jako ten pražský, dorazili na něj také zásadní odpůrci sociální demokracie. Přinesli si transparenty ironizující vedení strany a k pódiu s jejími představiteli se otočili zády.

Policie analyzuje televizní záběry

Policie nyní analyzuje videozáznamy, které pořídily televize na akci.
Mluvčí připustila, že mohou padnout další obvinění, a to nejen odpůrců, ale i příznivců ČSSD. Na některých záběrech totiž deštníky útočili na mladé lidi, kteří přišli na mítink vyjádřit svůj nesouhlas s politikou sociálních demokratů.

Lubomír Zaorálek a Jiří Paroubek po vajíčkovém útoku
Zdroj: René Volfík/ČTK
Vydáno pod