V sobotu pojede první Primátor expres z Jaroměře i parní vlak do Lužné

Praha/Jaroměř – Mezi několika akcemi mohou o víkendu vybírat lidé, kteří se budou chtít projet historickým vlakem vedeným parní lokomotivou. Z Jaroměře do Hradce Králové a Náchoda vyjede parní expres Primátor, který bude až do října jezdit každou první sobotu v měsíci. V čele vlaku bude k vidění lokomotiva řady 423.0 Velký bejček. Další historický vlak vedený parní lokomotivou řady 354.1 Všudybylka pojede v sobotu na dětský den do železničního muzea v Lužné z Loun. V Brně bude oba víkendové dny jezdit mezi hlavním nádraží a Královým Polem vlak v čele s lokomotivou řady 475.1 Šlechtičnou. Na své si přijdou příznivci železnice také v Plzni. Během oslav 150 let Škody bude v areálu firmy k vidění například nová lokomotiva 109E, z Prahy navíc na oslavy přijede parní rychlíková lokomotiva Albatros s historickým vlakem.

Primátor expres z Jaroměře do Hradce Králové vyrazí v sobotu v 8:35. Zpět do Jaroměře a dále do Nového Města nad Metují a Náchoda pojede přes nepoužívanou trať mezi Hněvčevsí a Smiřicemi. Navečer se vlak vrátí do Jaroměře. Prodej jízdenek zajistí průvodčí ve vlaku.

Na dětský den do Lužné tentokrát kvůli výluce mezi Masarykovým nádražím a Dejvicemi nepojede zvláštní vlak z Prahy, o svůj spoj se ale nemusí bát cestující z Loun. Odtamtud odjede vlak vedený tendrovou lokomotivou 354.195, na cestu vyrazí v 8:50 a do Lužné dorazí po dvou hodinách.

V areálu muzea se budou moci návštěvníci svézt parním motorovým vozem Komarkem a na úzkorozchodném okruhu spatří lokomotivu, kterou muzeu v Lužné zapůjčilo Národní technické muzeum.

V sobotu budou v provozu i další úzkorozchodné parní lokomotivy, a to na trati Jindřichohradeckých místních drah mezi Jindřichovým Hradcem a Novou Bystřicí. Historický motorový vůz Hurvínek bude v sobotu jezdit na místní trati Krásný Dvůr – Radonice, která slaví 125 let od založení. Vlak vedený parní lokomotivou pojede v neděli z Frýdku-Místku do Ostravice.