Prahou prošel už devátý pochod proti rakovině prsu

Praha - V Praze se dnes konal již devátý pochod proti rakovině prsu. Tisíce účastníků neodradilo ani chladné a deštivé počasí. Ženy v růžových a muži v šedých tričkách nesli růžové balonky. V průvodu převažovaly ženy, přišly ale i celé rodiny s dětmi. Koupí trička za 300 korun přispěl každý na boj proti nemoci, která ročně v Česku postihne zhruba 6 000 žen, 2 000 žen na toto onemocnění zemře.

Pětikilometrový pochod odstartoval na náměstí Republiky a přes Staré Město a Malou Stranu došel až do smíchovského Erpet Golf Centra, kde zahrála skupina Chinaski. Tam také organizátoři předali šek na devět milionů korun organizacím, které pomáhají ženám s rakovinou prsu. Jako symbol naděje byla vypuštěna tisícovka růžových balonků.

Michal Borec ze společnosti, která pochod pořádá, upozornil na to, že samotný pochod je pouhým vrcholem pomyslného ledovce, který představuje boj s rakovinou prsu. Zbytek je na státu. „Ta problematika je velmi široká a my tady nejsme od toho, abychom suplovali stát, takže se zaměřujeme na tu nejdůležitější část, a to je prevence,“ uvedl Borec.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Pochody proti rakovině už vynesly na 40 milionů korun. Jsou určeny i na ozdravné pobyty pacientek, ale hlavně na prevenci. Včasné diagnostikování karcinomu prsu totiž podle lékařů mnohonásobně zvyšuje naději na vyléčení. 

Zdravotní pojišťovny v Česku hradí screeningové vyšetření ženám od 45 do 69 let jednou za dva roky. Podle Daneše existují už jednoznačné důkazy o tom, že včasná diagnostika rakoviny prsu se vyplatí - ve screeningu se zjistí tři čtvrtiny nádorů v počátečním stadiu, kdy se dá nemoc vyléčit.

Do screeningu by měly být zahrnuty i ženy nad 70 let věku. Dosud jim hradily vyšetření některé pojišťovny ze svých preventivních fondů. S krizí musejí prevenci omezovat. Ministerstvo zdravotnictví připravuje vyhlášku, která hranici 69 let pro screening zruší. Měla by vyjít na podzim, pak budou mít od pojišťovny toto vyšetření hrazené i ženy od 70 let výše.

Ženy se mohou obrátit na řadu pacientských sdružení a také na telefonní linku proti rakovině prsu 800 180 880, kterou už pět let provozuje Mamma Help Centrum. Linka je v provozu od pondělí do pátku od 09:00 do 19:00. Ženám poradí bývalé pacientky, každou středu odpoledne je na lince lékař a každý pátek odpoledne psycholog.