Bývalý předseda ČMFS Mokrý byl zproštěn obvinění

Praha - Státní zástupce zrušil obvinění v případu údajného krácení daní v obchodní společnosti Fotbal Trading. Policie v něm prošetřovala bývalého předsedu Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Pavla Mokrého, svazového funkcionáře Václava Chválu a někdejšího náměstka ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Ladislava Malého. Podle mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánky Zenklové se ale policie má znovu zabývat prošetřováním případu.

„Státní zástupce vyhověl stížnosti obviněného v tomto případu a zrušil usnesení o zahájení trestního stíhání částečně z důvodu formálního pochybení (policie) a částečně kvůli nedostatečnému zajištění podkladů,“ uvedla pro ČT mluvčí Štěpánka Zenklová s tím, že policie má pokyn ve vyšetřování pokračovat.

Právní zástupkyně Pavla Mokrého Marie Benešová pro ČT:

„Policie jednala velmi uspěchaně a vůbec neopatřila důkazy, které se této záležitosti týkají… Vznášela jsem také námitku podjatosti, protože není možné, aby celou věc vyšetřovali policisté, kteří se sami angažují ve fotbale a jsou zainteresovaní na některé fotbalové složky. Myslím si, že můj mandant už obviněný nebude, ale je tam celá řada jiných podezření a můžeme být ještě překvapeni, ke kterým osobám další vyšetřování povede.“

Chvála i Mokrý viní někoho v pozadí

Mokrý, Chvála i Malý podali minulý týden trestní oznámení na dvojici policistů, kteří jejich zatýkání koordinovali. Dali tím podnět k šetření policejní inspekci. „Někdo za tím stojí, vykonstruoval to a takhle to vytvořil. Věřím, že orgány prošetří celou tuhle kauzu a zodpovědná osoba bude potrestána,“ myslí si Mokrý. Také Chvála je podle vlastních slov osobně přesvědčený, že „v tomto případě došlo k manipulacím, většina těch věcí byla účelových.“

Policie zadržela Mokrého, Chválu a Malého v červenci tohoto roku. Trojice čelila podezření z trestného činu krácení daně a poplatků mj. v souvislosti s prodejem vstupenek na světové a evropské šampionáty, které pod jejich vedením distribuovala firma Fotbal Trading. Policie prošetřovala prodej vstupenek za 50 milionů korun, z jejichž prodeje neměla firma údajně přiznat příjem.

Právní zástupkyně Pavla Mokrého Marie Benešová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod