TOP 09 má ve svém programu školné i platby u lékaře

Brno – Svůj volební program už představila i TOP 09, voliči tak ode dneška znají programy všech stran, které mají podle průzkumů šanci se dostat do sněmovny. Hlavní důraz klade strana na hospodářskou kapitolu, tj. řešení dopadů hospodářské krize. TOP 09 chce snižovat státní výdaje, zpřísňovat vyplácení dávek i podpory v nezaměstnanosti, navrhuje zavedení školného pro vysokoškoláky i spoluúčast nemocných u lékaře.

Podle lídra strany Karla Schwarzenberga není program radostným čtením, ale strana v něm říká pravdu o hospodářské situaci Česka. Každý prý bude muset přispět, aby se naše národohospodářství uzdravilo. „Co nenabízíme, jsou nové dávky, nové daňové úlevy pro kohokoli a plané sliby,“ doplnil Miroslav Kalousek. Podle tvůrců programu hrozí při současném utrácení státu krach. Strana proto chce, aby už při dvouprocentním hospodářském růstu měl stát vyrovnaný rozpočet.   

Ušetřit by se podle vedení strany mělo například na podpoře v nezaměstnanosti. Podle TOP 09 by ji stát měl vyplácet jen lidem, kteří přijdou o práci bez vlastního přičinění. „Kdo obdržel odstupné, nemá po dobu přiměřenou výši odstupného nárok na podporu v nezaměstnanosti,“ uvádí. Podporu by podle ní neměli dostávat ani lidé, kteří odmítnou místo nabízené úřadem práce, nebudou se rekvalifikovat ani chodit na veřejně prospěšné práce.   

Představení volebního programu TOP 09 (zdroj: ČT24)

Důchodová reforma: Děti by mohly posílat peníze rodičům

Zdravotnictví se podle TOP 09 neobejde bez spoluúčasti, stejně jako vysoké školství bez školného. Pro chudší studenty by strana zavedla systém stipendií. Jako jeden z hlavních cílů prosazuje TOP 09 změnu penzijního systému. Měl by se podle ní reformovat tak, aby lidé měli možnost posílat na důchodový účet státu méně peněz. Ušetřené částky plus něco navíc by si však museli vkládat do svého důchodového balíčku. Část z této sumy by mohli přeposílat i vlastním rodičům v penzi, čímž by se podpořila mezigenerační solidarita rodiny.   

Strana chce šetřit i na úřadech, jen na provozu vlády by se podle ní dala uspořit pětina provozních výdajů. Úspor by strana dosáhla sloučením ministerstva kultury s částí ministerstva školství a také spojením ministerstev zemědělství a pro místní rozvoj. Pro vysoké školy, vědu a výzkum by zavedla resort nový. Uspořit by chtěla i na práci místních úřadů, jimž by se agenda, a tudíž i náklady měly snížit rovněž o pětinu.  

TOP 09, která kandiduje s podporou hnutí Starostové a nezávislí, chce také měnit způsob přerozdělování peněz městům a obcím. Rozdíl příjmů z daní, které dostává nejbohatší město a nejchudší obec na obyvatele, by už neměl být pětinásobný, jak tomu je dnes, ale 2,5 až třínásobný. Peníze na opravy škol, hřišť a podobně by strana nerozdělovala z ministerských dotačních programů, ale dávala je do regionů přímo. „Současně s tím navrhujeme zrušit letitou praxi poslaneckých malých domů, takzvaného porcování medvěda,“ uvádí strana v programu.

Protest proti zvýhodňování velkých měst
Zdroj: ČT24