ODS připravila čistou změnu ústavy, volby by mohly být 6. a 7. listopadu

Praha – Občanští demokraté sice dál upřednostňují volby 9. a 10. října, strana ale na základě senátního návrhu připravila obecnou změnu ústavy, která povede spíše k listopadovému termínu. Návrh by už ale neměl být zpochybnitelný ústavní stížností, což by měla být výhoda oproti snaze ČSSD, která trvá na původním termínu voleb v říjnu. „Znovu ty volby vyhlásit, znovu podávat kandidátní listiny, aby je nemohl nikdo zpochybnit a nebyla narušena volná soutěž politických stran,“ vysvětluje návrh občanských demokratů náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček.

Navrhovaný postup je podle představitelů ODS ústavně konformní a nenapadnutelný ústavním soudem, neboť nemění ústavu jenom pro tento případ, ale i do budoucna. Zavádí obecný princip, jak se sněmovna rozpouští vůlí poslanecké sněmovny. Spočívá v tom, že se poslanci musí usnést nejméně 120 hlasy, tedy ústavní většinou, že chtějí dolní komoru parlamentu rozpustit. Takovou žádost by pak sněmovna poslala prezidentovi republiky, který by posléze mohl poslaneckou sněmovnu rozpustit.

Pokud soud rozhodne, že zkrácení volebního období bylo tentokrát v pořádku, volby se na začátku října konat budou. Naopak v případě, že by soud nerozhodl o stížnosti Miloše Melčáka, nebo jí vyhověl, a volby by se v říjnu uskutečnit nemohly, pak je na řadě právě obecné řešení navrhované ODS, které stanoví nové lhůty a nové principy rozpuštění.

Pokud by k tomu došlo a v průběhu příštího týdne by se poslanci a senátoři dohodli, že je třeba změnit ústavu tímto způsobem, přespříští týden by mohla být novela ve sbírce zákonů a prezident by mohl sněmovnu rozpustit. Ze lhůt, které jsou v návrhu obsaženy, vyplývá, že by se volby mohly uskutečnit na začátku listopadu. To je i varianta, kterou prosazuje ODS a zřejmě i většina expertní komise, která cestu z ústavní krize hledá. ČSSD naopak chce dospět k říjnovému termínu voleb, to je ale zřejmě cesta, která by byla u Ústavního soudu opětovně zamítnuta, neboť by se muselo jednat opět o jednorázové řešení.

To, že chtějí sociální demokraté říjnový termín zakotvit přímo do Ústavy, je podle ODS nebezpečné. „I z vyjádření pana Melčáka, i z veřejného vyjadřování jeho advokáta je jasné, že takové řešení by bylo znovu napadeno,“ obává se předseda ústavně právního výboru ve sněmovně Marek Benda. ČSSD ale tvrdí, že svůj návrh probírala s ústavními právniky a že je v pořádku. Navíc prý mají sociální demokraté v rukávy i další varianty, podrobnosti ale neuvedli.   

Pokud by ale šlo ve sněmovně všechno hladce a dodržely by se i další termíny, tak by volby nemusely být až 6. a 7. listopadu, ale o týden dřív. O této variantě je ochotná diskutovat i ČSSD: „Umíme si představit každý termín, který je blízko devátému a desátému říjnu,“ uvedl člen ústavní expertní skupiny Michal Hašek.

Další jednání bude v neděli, ovšem bez Klause

V souvislosti s řešením ústavní krize svolal šéf ODS Mirek Topolánek na nedělní večer schůzku politických špiček v Senátu. Cílem jednání je dohoda na způsobu, jak dovést zemi k předčasným volbám v případě, že by Ústavní soud vyhověl stížnosti poslance Miloše Melčáka a zrušil by jednorázový ústavní zákon o zkrácení volebního období sněmovny.

Schůzky se ale nezúčastní prezident Václav Klaus, kterého ve čtvrtek pozval dopisem Topolánek. Následně Klause ještě pozval předseda ČSSD Jiří Paroubek s tím, že setkání by bez hlavy státu nemělo smysl. Prezident sice oběma politikům poděkoval za pozvání a rád se seznámí s výsledky nedělní schůzky, samotnému jednání ale podle svého mluvčího přítomen nebude.

Marek Benda
Zdroj: ČT24