Ruští piloti monitorují české vojenské objekty

Praha - Tým pozorovatelů ruské armády v těchto dnech pořizuje ze speciálně upraveného letadla snímky českého území. Letadlo dnes startovalo kolem jedenácté hodiny z pardubického letiště. Vybrané objekty tu ruští vojáci fotografují na základě smlouvy o otevřeném nebi, která umožňuje kontrolu vojenských aktivit v zahraničí.

Samotnému startu ruského speciálu předcházela předletová inspekce letadla, kontrola plánů a hlavně stanovené trasy. „Naším letadlem je Antonov 30B určený pro pozorovací lety. Má certifikát z Německa, který dostávají posádky zapojené do projektu Otevřené nebe. Snímání území umožňuje speciální fotokamera na palubě,” uvedl vedoucí inspekčního týmu Ruské federace Alexej Gridněv.

Do České republiky Rusové přiletěli na inspekci už potřetí. Celá pozorovací mise včetně předletové přípravy může trvat maximálně 96 hodin, prostorově však není omezena. „Nejsou místa, která bychom během letu nemohli vidět. To samé platí pro pozorovací mise na území Ruské federace,” potvrzuje Alexej Gridněv.

„Oni si vybírají trasu libovolně podle svého uvážení s jediným omezením, které se týká maximální délky letu. Ta činí pro Českou republiku 800 kilometrů,” doplňuje Vladimír Šupšák z Ředitelství zahraničních aktivit. Speciál s jednadvaceti ruskými inspektory, českým doprovodným týmem a třemi zahraničními pozorovateli se vydal směrem na Brno a Ostravu.

Stejné letadlo měla do roku 2003 i česká armáda. Poté, co ho ale ze své výzbroje vyřadila, vojáci spolupracují se Španěly. Na zahraniční mise létají například na Ukrajinu. Filmy pořízené během letu se budou vyvolávat v Rusku, to za účasti českých inspektorů. Česká strana má také právo na první kopii.

Vydáno pod