Papež odletěl po třídenní návštěvě zpět do Říma

Praha - Tři dny trvající návštěva papeže Benedikta XVI. v Česku skončila. Vládní speciál s hlavou katolické církve odletěl v pondělí do Říma. Na starém ruzyňském letišti se s papežem rozloučil prezident Václav Klaus s manželkou i další politici a lidé, kteří se podíleli na zajištění jeho pobytu. Prezident Klaus považuje návštěvu za mimořádně úspěšnou, která posílila vztahy mezi Českou republikou a Vatikánem. Na návštěvě se nijak neprojevila současná ústavní krize. „Česká republika ho přijala jako fungující stát, ústavní činitelé fungovali,“ řekl Klaus.

Papež prošel po červeném koberci, po jehož okraji stáli lidé v krojích. Zazněly opět hymny obou zemí. Závěrečnou řeč pronesl Klaus v italštině. Návštěvu označil za nezapomenutelnou. Znovu řekl, že vztahy mezi Vatikánem a ČR byly posíleny. Benedikt XVI. poděkoval v češtině za srdečnou pohostinnost a anglicky dodal, že děkuje speciálně Václavu Klausovi. Ještě jednou mu popřál k svátku, gratulaci tentokrát rozšířil i na biskupa Václava Malého. V řeči se krátce vrátil ke každému bodu svého programu, pochválil setkání s ekumeniky a akademiky. „Kéž vám všem Bůh žehná,“ uzavřel česky papež Benedikt XVI.

Václav Klaus o návštěvě papeže Benedikta XVI.:

„Jeho návštěva byla mimořádně úspěšná, poselství, které přinesl, zaznělo jasně, přesvědčivě a věřím, že bude znít v naší zemi i nadále. Myslím, že tato cesta posílila vztahy České republiky a Vatikánu, které jsou dobré, a pevně věřím, že budou dobré i v budoucnosti.“

Klaus doufá, že stejně uvažují i všichni Češi.


Program pondělního odpoledne - oběd a loučení

Papež měl po mši ve Staré Boleslavi už jen dvě položky ve svém programu - oběd s biskupy v Arcibiskupském paláci v Praze, který proběhl bez dohledu televizních kamer, a následně rozloučení s Apoštolskou nunciaturou ve Voršilské ulici v centru Prahy, kde nocoval. „Z Vatikánu byli velmi nadšení tím, jak se chovali naši lidé, že byli vstřícní, že vítali papeže. Z bezpečnostního hlediska bylo také vše v pořádku,“ uvedl šéf Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Lubomír Kvíčala.

Podle mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho se na obědě s biskupy o návrzích na nástupce kardinála Miloslava Vlka nemluvilo. Nový katolický primas by měl být znám na konci roku. Vlk svoje působení nepovažuje za úspěšné. Podle Lombardiho papež při dnešním obědě mimo jiné uvedl, že zde nalezl zemi s křesťanskými kořeny a bohatou kulturní tradicí, která může být prostředníkem mezi Východem a Západem. Vlk podle mluvčího Arcibiskupství pražského Aleše Pištory pochopil z papežových slov, že se Benediktovi XVI. nezdá Česko tak ateistické, jak bývá popisováno. Papež děkoval biskupům za milé přijetí v Česku, dobrou organizaci programů v Praze, Brně a Staré Boleslavi a opakovaně vyjádřil spokojenost s návštěvou. Od biskupů dostal papež růženec vyrobený ze zlata a českých granátů. Společně se také pomodlili.

Na Václavském náměstí se nafukovaly kondomy

Odpoledne na pražském Václavském náměstí proběhl protest proti negativnímu postoji papeže Benedikta XVI. k používání kondomů a jeho nedávným výrokům, které pronesl na toto téma v Africe. Papež řekl, že používání kondomu problém AIDS nevyřeší - je pro celibát a sex až po svatbě. Akci organizovalo několik českých sdružení homosexuálů, jehož členové se domnívají, že tento názor přispívá k šíření viru HIV. Vadí jim také postoj katolické církve k homosexuálům a lesbičkám. Na náměstí se pod sochou svatého Václava shromáždily asi tři desítky lidí, kteří nafukovali kondomy - aby praskly a s nimi i katolická dogmata. Akce proběhla bez problémů.

Biskup Václav Malý o významu papežovy návštěvy:

„Do té rozpolcené politické scény přišel člověk, který přinesl klid. Člověk, který je přesvědčivý, který stojí za tím, co říká, který nemění názory podle toho, jestli se to hodí, který nehledá popularitu, kterému jde o pravdu.“