Další kolo autobusové bitvy: Asiana se vrací na linku Praha–Brno

Brno – Mezi Prahou a Brnem začne po roční přestávce opět jezdit dopravce Asiana. Ten vedl na této lince a především na trase z Prahy do Karlových Varů boj o cestující se Student Agency. Zákazníky chce Asiana dominantnímu dopravci na brněnské lince přebrat pomocí zlevněných jízdenek za 50 korun. Podle ředitele firmy Alexeje Litvina půjde o dočasnou akci a zlevněných jízdenek nebude ani polovina kapacity autobusu. O dalším kole bitvy autobusových dopravců informoval jako první web iDnes.cz.

Speciální akce Podzim s Letuškou, díky které bude možné sehnat jízdenky do spojů Asiany za 50 korun, se má týkat linek Praha–Brno i Praha–Karlovy Vary. Podle Litvina zatím firma neurčila, kdy akce skončí. „Počet cenově zvýhodněných jízdenek začneme omezovat, až obsazenost spojů dosáhne alespoň 60 procent. Už teď jich ale nebude více než polovina kapacity autobusu a například v pátek, kdy je vytíženost obvykle větší, jich bude ještě méně,“ řekl Litvin.

Asiana na lince z metropole do Brna jezdila od roku 2006 do loňského června. Po několik měsíců vedla cenovou válku se Student Agency, na některých spojích se platila třeba i jen koruna. Nakonec se ceny vrátily na původní hladinu. Student Agency počet linek rozšířila, Asiana počet spojů mezi oběma městy postupně snižovala. Obě firmy spolu soupeří i na poli prodejců letenek, patří k největším na tuzemském trhu.

Autobusové spojení Prahy a Brna v současnosti zajišťuje zhruba deset různých společností, mezi oběma městy jezdí i srovnatelně rychlé a drahé vlaky. Většina autobusových dopravců ovšem provozuje relaci Praha–Brno jako součást delší linky, většinou dále na Slovensko. U většiny spojů se cena jízdenky pohybuje kolem 200 korun, na výhodnější jízdné mívají nárok držitelé věrnostních karet dopravních společností.