ČSSD chce s Bidenem jednat o Afghánistánu i o spolupráci s Ruskem

Praha - Sociální demokraté vítají plánovanou návštěvu amerického viceprezidenta Josepha Bidena v Česku. Klíčová témata, o kterých by s ním chtěli mluvit, je stav jednání mezi Spojenými státy a Ruskem ohledně budování bezpečnosti ve světě nebo spolupráce USA s Evropskou unií. Jednat chtějí také o další strategii postupu na misích v Afghánistánu. Zástupci ČSSD to uvedli na tiskové konferenci.

„Je otázka, jestli s tak nejistým cílem můžeme dále prognozovat další pobyt vojáků, vzhledem k tomu, že nevíme, k jakému cíli se ubíráme,“ uvedl na brífinku místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj prý spojenecké armády v Afghánistánu neuspěly jak vojensky, tak i politicky, a to právě proto, že se nepodařilo vytvořit politickou agendu pro řešení situace v zemi. 

„Druhý muž USA“ Biden přijede do Prahy někdy mezi 20. a 24. říjnem, přesné datum schůzky bude teprve upřesněno, protože americký viceprezident v těchto dnes zavítá i do Polska a Rumunska. V Praze by se měl sejít jak s premiérem Fischerem, tak prezidentem Klausem. Navíc se chce setkat i s významnými představiteli politické sféry a občanské společnosti. 

Tisková konference ČSSD (zdroj: ČT24)

Do Česka Biden přicestuje půl roku po americkém prezidentovi Baracku Obamovi a bude zřejmě uhlazovat česko-americké vztahy, které jsou po zrušení výstavby radaru v Brdech poněkud napjatější. Vytvoření protiraketového štítu ve střední Evropě prosazovala minulá Bushova administrativa, která také vyjednala s Čechy i příslušné smlouvy. Obama a jeho lidé ale tento plán přehodnotili a také český parlament dohody s Američany neratifikoval.   

Mladá fronta Dnes pak uvedla ještě jedno téma, o kterém by mohl Biden v Praze vyjednávat. Američané by mohli u českých politiků sondovat využití jejich stíhaček, pronájem švédských Gripenů totiž za pár let skončí a ministerstvo obrany se bude rozhodovat o dalších možnostech.

Barack Obama během projevu
Zdroj: ČT24