Ústecký magistrát zakázal mítink DSSS

Ústí nad Labem - Ústí nad Labem zakázalo květnový předvolební mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), jež je úzce spojena s Dělnickou stranou. Shromáždění již dříve na tomtéž místě oznámila ODS, stojí v rozhodnutí, na které upozornilo sdružení Romea. Ze stejných důvodů ve čtvrtek shromáždění DSSS zakázalo také Kladno. V obou případech se může strana obrátit na příslušný krajský soud. DSSS je nástupkyní Dělnické strany, o jejímž zrušení rozhodl v únoru Nejvyšší správní soud.

Konání mítinku oznámila DSSS ústeckému magistrátu na začátku měsíce. Shromáždění se mělo uskutečnit 7. května od 14:00 do 18:00 na Mírovém náměstí. Účelem setkání mělo být seznámení se současnou vnitropolitickou situací v zemi. Strana počítala s tím, že by se akce mohlo zúčastnit 100 až 300 lidí. Magistrát ještě předtím obdržel oznámení o volebním shromáždění od ODS. Mělo se odehrát tentýž den na tomtéž místě od 14:00 do 17:00. Protože se oba svolavatelé nedohodli na úpravě doby konání mítinků, úřad shromáždění DSSS zakázal.

Soud zrušil rozhodnutí táborské radnice, která mítink taktéž zakázala

Krajský soud v Českých Budějovicích naopak zrušil rozhodnutí táborské radnice, kterým zakazovala Dělnické straně sociální spravedlnosti dubnový předvolební mítink. Rozhodnutí Tábora prý podle verdiktu postrádalo důkazy, které by zákaz akce odůvodnily. DSSS je nástupkyní Dělnické strany, o jejímž zrušení rozhodl v únoru Nejvyšší správní soud.

Městský úřad podle soudu rozhodl „na základě účelově vybraných překroucených a z kontextu vytrhaných částí platné judikatury“. Ve svém rozhodnutí táborská radnice neprokázala skutečný závadný účel shromáždění. Zákaz shromáždění postavil Tábor jen na subjektivním hodnocení, dodal soud.

Soudci uvedli, že svolavatelem zakázaného shromáždění je právnická osoba odlišná od Dělnické strany. „Pro posouzení věci není podstatné, zda mezi těmito subjekty existuje nějaká spolupráce, personální propojení či jsou ve vedení obou stran stejní lidé, což lživě tvrdí žalovaný,“ uvádí soud ve svém rozhodnutí.

Předseda DSSS Tomáš Vandas:

„Verdikt Krajského soudu v Českých Budějovicích je výchovným políčkem nejen táborské aroganci, ale jasným vzkazem i všem úředníkům, kteří si zákony a svobodu slova vykládají pokřiveně s totalitním myšlením.“

Dělnická strana sociální spravedlnosti konání mítinku oznámila 3. března, počítala přitom s účastí asi 100 až 300 lidí. Město ale akci zakázalo mimo jiné právě proto, že DSSS je pokračovatelkou Dělnické strany, kontinuitu stran podle něj dokládají třeba internetové stránky. Podle radnice navíc účel shromáždění směřuje k výzvě omezovat osobní, politická nebo jiná práva občanů pro jejich národnost, rasu, původ, politické nebo jiné smýšlení.

Tomáš Vandas
Zdroj: ČT24
Vydáno pod