Bodový systém funguje čtyři roky, možná pomohl snížit počet mrtvých

Praha – Po čtyřech letech od zavedení jsou dopravní experti i ministerstvo dopravy spokojeni s výsledky fungování systému trestných bodů, které řidiči dostávají při porušení zákona k pokutě. Ministerstvo je přesvědčeno o tom, že bodový systém přispěl ke snížení počtu smrtelných dopravních nehod. Systém, který podle jeho tvůrců funguje, chtějí ale politici nadále měnit. Zatímco senátoři přišli se změnou bodovacího systému, noví poslanci chtějí změnit i samotná pravidla provozu.

Bodový systém začal fungovat 1. července 2006. Od počátku platí, že řidič, který nashromáždí 12 trestných bodů, přijde na rok o řidičský průkaz. Od počátku platnosti systému získalo aspoň jeden bod 684 tisíc řidičů, zhruba desetina ze všech řidičů včetně těch, kteří téměř nejezdí. Limitu 12 bodů dosáhlo 25 tisíc mužů a kolem tisícovky žen. Zatímco vybodovaní muži nejčastěji páchají závažné přestupky za 7 bodů a jezdí například opilí nebo bez řidičského průkazu, ženy postupně páchají drobnější přestupky, jako je jízda bez použití bezpečnostních pásů.

Se zavedením bodového systému, spolu se kterým začala platit i některá nová pravidla, se začal snižovat počet mrtvých na silnicích. Po nečekaně dobrém výsledku v roce 2006 další rok obětí přibylo, poté ale jejich počet už jenom klesal. Podle ministerstva i díky bodovému systému.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Nejvíce se bojí řidiči, kteří už na svém kontě body mají, říkají zástupci úřadu. „Statistická čísla říkají, že bodový systém je úspěšný. 88 procent řidičů, kteří dostali nějaké body, tak v následujícím roce si dávají pozor a nebodují,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Bodový systém byl během své platnosti několikrát drobně upraven. Další změny ho ještě čekají. Senát totiž schválil návrh novely zákona, která by měla zrušit udělování bodů za lehčí přestupky, jako je jízda bez rozsvícených světel, a naopak zpřísnit bodové postihy za vážnější prohřešky.

Měnit se mají i samotná pravidla silničního provozu. Nová Poslanecká sněmovna se zřejmě bude zabývat například návrhem, podle kterého mají chodci rukou zastavit dopravu před vstupem do vozovky. „Jednoduché pravidlo. Není od věci začít od dětí, aby opravdu dávaly jasně a srozumitelně najevo, že se chystají vstoupit do vozovky,“ řekl poslanec Stanislav Huml (VV). Nápad však po zveřejnění vzbudil silnou kritiku.

  • Počet bodovaných řidičů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1772/177135.jpg
  • Počet obětí dopravních nehod autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1772/177133.jpg