Praha - Pražská zoologická zahrada v sobotu ve speciálním poznávacím programu pro návštěvníky představí své obyvatele, kteří se živí hmyzem. Lidé se budou moci blíže poznat s jednou z osobností kampaně Seznamte se! - se samicí hrabáče Kvídou. Menu pro Den hmyzožravců sestává z hmyzího cukroví, chleba z tmavé mouky s příměsí hmyzu, cvrčků na másle nebo moučných červů s chilli papričkami. Jeho chuť budou moci vyzkoušet i příchozí. Neobvyklé pokrmy v improvizované kuchyni připraví tým vědců z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Jeho vedoucí Marie Borkovcová navíc uspořádá pro zájemce přednášku na téma entomofágie - pojídání hmyzu.
Den hmyzožravců v pražské zoo nabídne návštěvníkům porkmy z červů
Organizátoři Dne hmyzožravců se neobávají, že by se mezi návštěvníky nenašlo dost experimentátorů ochotných vyzkoušet neobvyklou krmi. „Už jsem zažila několik podobných akcí a zájem lidí vyzkoušet ji byl poměrně vysoký,“ vysvětlila mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová. Hlavním cílem pořadatelů však není přesvědčit lidi, aby změnili jídelníček a nahradili vepřové řízky či hovězí steaky kobylkami, červy a hlísty.
Chtějí především ukázat lidem fascinující zvířecí říši. Zatímco dvounozí zájemci o hmyzí krmi dostanou jídlo od vědců rovnou na talíři, musí si hmyzožravci ze zvířecí a hadí říše sami vytvořit složitou strategii lovu. Třeba chameleoni na hmyz hbitě vystřelí svůj dlouhý lepkavý jazyk, ryby zvané stříkouni lapaví zase své maličké oběti sestřelují proudem vody.
Program Dne hmyzožravců:
10.00 – Africký dům – komentované krmení hrabáčů kapských
11.00 – Indonéská džungle – komentované krmení stříkouna lapavého
12.00 – Vzdělávací centrum – přímý přenos z krmení obojživelníků a dalších zvířat – promítání na velkém plátně
13.00 – Pavilon kočkovitých šelem – komentované krmení plazů
14.00 – Pavilon velkých želv – komentované krmení chameleona obrovského
15.00 – Sečuán – komentované krmení ptáků
Jakým způsobem se jednotlivé druhy hmyzožravců stravují, představí postupně jejich ošetřovatelé v komentovaných krmeních. Nezapomenou při nich ani na Kvídu, samici hrabáče kapského, která se v přírodě živí termity prostřednictvím svého lepkavého jazyka. V zajetí však dostává směs mletého masa, mléka a medu s moučnými červy. Vědci předpokládají, že se hmyz v budoucnosti stane běžnou součástí jídelníčku i v našich krajích. Je totiž výborným zdrojem aminokyselin, tuků příznivých zdraví, minerálů a chitinu, jenž může být vhodnou náhradou vlákniny.