Den hmyzožravců v pražské zoo nabídne návštěvníkům porkmy z červů

Praha - Pražská zoologická zahrada v sobotu ve speciálním poznávacím programu pro návštěvníky představí své obyvatele, kteří se živí hmyzem. Lidé se budou moci blíže poznat s jednou z osobností kampaně Seznamte se! - se samicí hrabáče Kvídou. Menu pro Den hmyzožravců sestává z hmyzího cukroví, chleba z tmavé mouky s příměsí hmyzu, cvrčků na másle nebo moučných červů s chilli papričkami. Jeho chuť budou moci vyzkoušet i příchozí. Neobvyklé pokrmy v improvizované kuchyni připraví tým vědců z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Jeho vedoucí Marie Borkovcová navíc uspořádá pro zájemce přednášku na téma entomofágie - pojídání hmyzu.

Organizátoři Dne hmyzožravců se neobávají, že by se mezi návštěvníky nenašlo dost experimentátorů ochotných vyzkoušet neobvyklou krmi. „Už jsem zažila několik podobných akcí a zájem lidí vyzkoušet ji byl poměrně vysoký,“ vysvětlila mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová. Hlavním cílem pořadatelů však není přesvědčit lidi, aby změnili jídelníček a nahradili vepřové řízky či hovězí steaky kobylkami, červy a hlísty.

Chtějí především ukázat lidem fascinující zvířecí říši. Zatímco dvounozí zájemci o hmyzí krmi dostanou jídlo od vědců rovnou na talíři, musí si hmyzožravci ze zvířecí a hadí říše sami vytvořit složitou strategii lovu. Třeba chameleoni na hmyz hbitě vystřelí svůj dlouhý lepkavý jazyk, ryby zvané stříkouni lapaví zase své maličké oběti sestřelují proudem vody.

Rozhovor s Marií Borkovcovou (zdroj: ČT24)

Program Dne hmyzožravců:

10.00 Africký dům – komentované krmení hrabáčů kapských

11.00 Indonéská džungle – komentované krmení stříkouna lapavého

12.00 Vzdělávací centrum – přímý přenos z krmení obojživelníků a dalších zvířat – promítání na velkém plátně

13.00 Pavilon kočkovitých šelem – komentované krmení plazů

14.00 Pavilon velkých želv – komentované krmení chameleona obrovského

15.00 Sečuán – komentované krmení ptáků


Jakým způsobem se jednotlivé druhy hmyzožravců stravují, představí postupně jejich ošetřovatelé v komentovaných krmeních. Nezapomenou při nich ani na Kvídu, samici hrabáče kapského, která se v přírodě živí termity prostřednictvím svého lepkavého jazyka. V zajetí však dostává směs mletého masa, mléka a medu s moučnými červy. Vědci předpokládají, že se hmyz v budoucnosti stane běžnou součástí jídelníčku i v našich krajích. Je totiž výborným zdrojem aminokyselin, tuků příznivých zdraví, minerálů a chitinu, jenž může být vhodnou náhradou vlákniny.