Průzkum pro OVM: V Brně vede ČSSD, ODS s odstupem druhá

Praha – Komunální volby v jihomoravské metropoli Brně by vyhrála sociální demokracie. Za ní následuje s pětiprocentním odstupem ODS. Ukázal to exkluzivní průzkum agentury SC&C pro předvolební Speciál Otázek Václava Moravce, který se koná zítra v Brně. Podle průzkumu by uspěla také TOP 09, komunisté, lidovci a také Věci veřejné. Občanští demokraté tak v Brně výrazně ztratili, oproti komunálním volbám v roce 2006 jejich preference poklesly o víc jak 12 procent. ČSSD si naopak o téměř pět procent polepšila.

ČSSD podle průzkumu v Brně s přehledem vítězí. Hlas by jí dalo 26 procent oprávněných voličů. Druhá ODS by získala 21 procent hlasů. TOP 09 - která v minulých komunálních volbách v roce 2006 ještě neexistovala - přisoudil průzkum zisk 15 procent hlasů. Na čtvrtém a pátém místě se se stejným preferenčním ziskem 8 procent umístili komunisté a také KDU-ČSL. Až za nimi se umístily Věci veřejné, které by volilo 6 procent lidí. Kromě stran, které jsou zastoupeny po květnových volbách v Poslanecké sněmovně, tak na jihu Moravy bodují ještě lidovci, kteří se po mnoha letech do dolní komory Parlamentu nedostali. "Protože jsme na jižní Moravě, tak se nám sem dostávají i zástupci KDU-čSL, což jsme neviděli ani v Ostravě, ani v Praze, kde se tento výzkum také dělal," vysvětlila úspěch lidovců vedoucí výzkumu v SC&C Jana Hamanová.

Průzkum proběhl ve dnech 23. - 25. září mezi plnoletými občany Brna. Vzorek čítal 1002 respondentů.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

ODS tedy v porovnání s minulými komunálními volbami v Brně výrazně ztratila, ČSSD naopak posílila. Preference komunistů se pohybují v podstatě na stejné úrovni (v roce 2006 je volilo 8,7 procent lidí), lidovci si oproti minulým volbám také pohoršili - před čtyřmi lety získali přes jedenáct procent hlasů. Další strana, které výrazně ubyli voliči, je Strana zelených, kterou v roce 2006 volilo téměř 12 procent lidí. Zelení by teď získali jen 4 procenta hlasů.

Volební účast podle průzkumu SC&C:

Průzkum agentury SC&C také zjišťoval, jaká je ochota Brňanů jít ke komunálním volbám. Svou účast potvrdilo rovných 45 procent dotázaných, dalších 25 procent pak předpokládá, že k volbám spíše půjde. 22 procent je pak přesvědčeno, že lístek do volební urny zcela určitě nevhodí, 8 procent pak deklaruje, že k volbám spíše nepůjde.

Otázky Václava Moravce Speciál se vysílají ve čtvrtek 7. října od 21:00 živě z brněnského studia České televize (původní termín byl 28. září kvůli onemocnění moderátora zrušen). Na základě výsledků průzkumu agentury SC&C v debatě vystoupí:

  • Roman Onderka (ČSSD)
  • Robert Kotzian (ODS)
  • Irena Matonohová (TOP 09)
  • Helena Sýkorová (KSČM)
  • Daniel Rychnovský (KDU-ČSL)
  • Petra Quittová (VV)

Hlavními tématy diskuse budou samozřejmě blížící se komunální volby, perspektivy města Brna, jeho největší problémy a jejich řešení, deregulace nájemného, dluhy nájemníků, přesun hlavního nádraží či kontroverzní hodiny, které od září zdobí náměstí Svobody.

Pořad bude vysílán bez účasti veřejnosti, publikum tvoří diváci akreditovaní přes stránky pořadu na Facebooku.

  • Brněnská radnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2003/200213.jpg
  • Volební účast v Brně autor: ČT24, zdroj: SC&C http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2001/200097.jpg