Policejních odposlechů ubývá, mohou za to i šifrované telefony

Praha – Policejních odposlechů pomalu ubývá. Loni jich bylo čtyři a půl tisíce. Oproti roku 2008 policisté „napíchli“ o 500 telefonů míň. Pokles je důsledkem přísnějších podmínek. Svou roli ale hraje i to, že zločinci stále víc používají šifrované přístroje, které má policie problém odposlouchávat. Podrobnou analýzu předloží ministerstvo vnitra ve středu vládě.

Autoři analýzy se domnívají, že za poklesem odposlechů stojí dva roky staré zpřísnění podmínek, za kterých se smí soukromí narušit. Druhým důvodem jsou takzvané šifrované telefony, které se dají koupit a používat legálně. Podle odborníků je u nejkvalitnějších telefonů problém nejen hovor dešifrovat, ale vůbec ho zachytit. Odposlechy přitom hrály velkou roli například v kauze žhářů z Vítkova.

Před šesti lety policisté odposlouchávali devět a půl tisíce telefonů. Od té doby jejich počty neustále klesají. Od ledna 2010 se jejich používání navíc znovu zpřísnilo. Mohou se použít jen u lidí, kteří jsou podezřelí z vážných trestných činů. Podle opozice ale nehraje roli jenom počet odposlechů. „Důležité je, jestli jsou efektivní, jestli se skutečně odposlechy používají jen v případech, kdy je to nutné,“ domnívá se stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc.

Reportáž Michaely Vašinové a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Od nového roku navíc čekají policii další problémy. Nejspíš přijde o svého jediného znalce, který umí na základě hlasu z telefonu usvědčit například vyděrače. Posudky se tak budou muset zadávat soukromému expertovi, což může být v případě citlivých informací problém.

Mobilní telefon
Zdroj: ČT24