Reportéři ČT: Drogy jsou vděčné téma politické kampaně

Praha - Komunální a senátní volby se blíží a letos poprvé se staly drogy v Praze volebním tématem, které dosud bylo především doménou krajní pravice. Je pravda, že v Praze žije odhadem deset tisíc narkomanů, jejichž přítomnost celkově obtěžuje okolí. Na druhou stranu Praha má podle odborníků protidrogovou koncepci, která je na slušné evropské úrovni. I tak se ale situace ve společnosti stupňuje, jako například na Praze 5, kde si lidé nepřejí kontaktní centrum pro drogově závislé. To se přitom kvůli stejným potížím muselo už loni vystěhovat z Prahy 7. Nabízí se tak otázka, zda se politici vezou na vlně populismu jen kvůli volbám, nebo jde o hlubší změnu etablovaného systému.

Drogová tematika je dlouhodobým problémem naší společnosti. Podle průzkumů veřejného mínění je problém narkomanie hned po bezdomovectví tím, co lidi v hlavním městě nejvíce pálí. V Praze je totiž odhadem deset tisíc problémových uživatelů drog. Není tedy divu, že v současné předvolební kampani politici sáhli k tomuto tématu. Zajímavostí je, že téma drog se v takové míře objevuje ve volbách u nás vůbec poprvé. Do nedávné minulosti se jím zaobírala hlavně ultrapravicová seskupení.

Někteří pražští politici se pokouší narkomany ze svých čtvrtí vyhnat. Zástupným terčem se pro ně stávají centra, která drogově závislým pomáhají. Vloni na podzim muselo Prahu 7 po nátlaku místních obyvatel opustit Kontaktní centrum Sananim, který následně zakotvil na Praze 5, avšak situace se opakuje a lidé sepisují petice na uzavření i tohoto centra.

Protidrogová koncepce politiků (zdroj: ČT24)

Předvolební plakáty patří ČSSD, SPOZ a ODS

Strany, které se v této kampani nejvíce zaobírají protidrogovými hesly, jsou ČSSD, SPOZ a ODS. I další strany jako Věci veřejné a Top 09 mají problematiku narkomanie ve svých volebních programech, neinzerují to ale na billboardech.

Kandidátem ČSSD na starostu Prahy 5 je Michal Šesták. Právě do této městské části se přestěhovalo holešovické Kontaktní centrum Sananim, které pomáhá drogově závislým. Stejně jako na Praze 7 má Sananim i tady problémy s místními obyvateli i politiky, kteří ho tu nechtějí. Sociální demokraté tu dokonce vyvěsili plakáty, na kterých slibovali vyhnat narkomany a bezdomovce.

Ivan Douda, DROP-IN

„Když řekne někdo, že vyžene narkomany z Prahy, tak se o to může pokusit. Ale stejně jako prostitutky a bezdomovce nikdo nikdy odnikud nevyhnal tak, aby se brzy nevrátili.“

Vedení ČSSD se ale od kontroverzních hesel distancovalo a plakáty za čas z ulic zmizely. „Nepovažuji to za chybu. Já si myslím, že jsme v podstatě možná trošku zjednodušeným způsobem řekli to, co podle mého soudu vnímá drtivá většina obyvatel Prahy 5,“ komentuje tyto billboardy právě Michal Šesták.

SPOZ: V zájmu našich dětí – nulová tolerance feťákům

Strana práv občanů – Zemanovci vyrazila do předvolební kampaně s poměrně rázným heslem „V zájmu našich dětí – nulová tolerance feťákům“, který má podle místopředsedy strany Vladimíra Höniga znamenat, že SPOZ chce bezpečné prostředí bez drogové hrozby. Dále je podle jeho slov podstatné, aby se z veřejných financí, které se přesouvají na řešení této problematiky, opravdu léčili ti skutečně nemocní lidé.

Martina Richterová-Těmínová, předsedkyně správní rady Sananim

„Klient na ulici, který je neléčený, užívá drogy, heroinista, stojí ročně přibližně milion a půl. Za tolik on musí nakrást, aby si mohl koupit svoje potřebné dávky. Klient, který je v roční léčbě, stojí dejme tomu tři sta tisíc. Klient, který je v dolečovacím centru, stojí ročně třicet tisíc, ale k tomu už pracuje a platí daně. Takže tam je evidentní, že léčit klienta se vyplatí víc.“

Poslední, tedy třetí stranou, která boj proti drogám inzeruje na svých volebních billboardech, je ODS. Role agitátora se ujal nynější náměstek primátora Rudolf Blažek. S jeho sloganem, ve kterém prosazuje tvrdší postihy pro dealery drog dětem, ale nelze než souhlasit. Ale ať už jsou slogany a názory politiků jakékoliv, počkejme si na realizaci. „Je prostě před volbami. A  před volbami jsou politici sníženě příčetní a bojí se v podstatě toho tlaku voličstva, aby se nějak neshodili, aby neměli méně hlasů,“ říká Ivan Douda z DROP-INu.