ČSSD nebude v Senátu praktikovat nulovou toleranci

Praha – Vítěz senátních voleb, sociální demokracie, nebude využívat převahu levice v Senátu a nebude vůči koalici prosazovat politiku nulové tolerance. Šéf strany Bohuslav Sobotka po druhém kole senátních voleb deklaroval, že ČSSD je připravena jednat s vládou o podobě budoucích reforem a že bude posuzovat každý návrh zvlášť podle toho, zda je dobrý pro občany.

„Dnešním dnem se Senát změní. Máme nový, sociálně orientovaný Senát,“ uvedl na povolebním brífinku Sobotka. Bude to podle něj ČSSD, kdo bude v Senátu mít rozhodující slovo. „Máme z toho radost, ale ještě více cítíme odpovědnost vůči veřejnosti,“ dodal předseda sociálních demokratů.

Sobotka vyzval vládní koalici, aby se sociální demokracií jednala o reformách a podařilo se dosáhnout kompromisu, který bude spravedlivý, vyvážený a také citlivější vůči skupinám lidí, kteří by mohli být reformami nejvíce postiženi. Důležité je, aby reformy schválily obě komory parlamentu a byla na nich široká shoda. První v řadě by měla být reforma důchodová.

Brífink ČSSD k senátním volbám (zdroj: ČT24)

Škromach: O šéfovi Senátu budeme teprve jednat

Sociální demokraté jsou s výsledkem voleb spokojeni. „Volby ukázaly, že spokojenost s reformami tu není,“ uvedl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach s tím, že je důležité, že v Senátu nebude možné ČSSD obejít. „Chceme vládě zabránit, aby prováděla necitlivé změny. Zároveň také zamezujeme tomu, aby koalice v nepřímé volbě prezidenta republiky prosadila vlastního kandidáta,“ dodal pro ČT24 Škromach.

Kdo bude novým předsedou Senátu, nechtěl Škromach říci. Zároveň však nepopřel, že by jím mohl být i on. „Bude to věc vyjednávání v klubu i s ostatními stranami. Chceme jednat o širší podpoře kandidáta,“ dodal Škromach. V úvahu kromě něj připadá například stávající první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Zdeněk Škromach
Zdroj: ČT24