ČSSD má pět kroků, které prý zachrání zdravotnictví

Praha - Sociální demokraté představili svůj plán na řešení současné situace ve zdravotnictví, kterou charakterizují jako finanční krizi. Chtějí například snížit zákonem provozní náklady pojišťoven, sloučit tři zdravotní pojišťovny do jedné a zvýšit platbu státu za státní pojištěnce. Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) je možné změny uskutečnit v řádu měsíců. Místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS) však návrhy označil za demagogii a stejně jako ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček označil Rathovy výpočty za pomýlené.

V celkovém souhrnu by mohly návrhy ČSSD přinést efekt za víc než 30 miliard korun. Například jen snížení provozních nákladů zdravotních pojišťoven ze současných tří procent u Všeobecné zdravotní pojišťovny a čtyř až pěti procent u ostatních pojišťoven na 1,5 až 2 procenta má přinést až pět miliard korun ročně.

Vůči tomu se ohradil Jaromír Gajdáček, ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, největší zaměstnanecké pojišťovny, které by se sloučení týkalo. „Podle dohody s ministerstvem loni i letos dáváme deset procent z provozních peněz na základní fond, ze kterého platíme péči. Měli by si to laskavě odečíst a nedávat taková hausnumera,“ řekl.

Brífink Davida Ratha a rozhovor s Markem Šnajdrem (zdroj: ČT24)

Kritika Marka Šnajdra ve Studiu ČT24:

„Všechny zdravotní pojišťovny v Česku na svoji administrativu vydávají ročně 6 miliard, což je polovina, než co říká David Rath. Nemá jediné konkrétní použitelné řešení na pomoc českého zdravotnictví. Náklady českých zdravotních pojišťoven jsou nejnižší v Evropě.“

"Již mnoho let máme provozní náklady pojišťoven zákonem regulovány, pojišťovny si nemohou nechat ani o korunu více. VZP navíc nyní na svůj provoz vydává méně, než když na ni David Rath uvalil nucenou správu, která měla šetřit, a dosadil tam svého kamaráda Pečenku."

Rath dále na brífinku uvedl, že pojišťovny jen letos utratí za svůj provoz zhruba deset miliard. Vytvořily prý zcela nepřehledný a nesrozumitelný systém úhrad jen proto, aby zakryly minimální efektivitu své práce. Podle něj je to „téměř loterijní systém“, protože zdravotníci pak nevědí, kolik peněz za jaký zákrok dostanou. Podle Šnajdra však pojišťovny utratí pouze šest miliard, a proto je prostor pro úspory velmi malý.

Další peníze má podle Ratha přinést sloučení zdravotních pojišťoven s majoritní rozhodovací pravomocí státu, tedy VZP, Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny ČR. Také vybrané pojistné by se mělo přerozdělovat jinak, a to tak, aby víc peněz dostávaly pojišťovny se starými a více nemocnými pojištěnci. Pak se tyto peníze přesunou z účtů zaměstnaneckých pojišťoven ve prospěch VZP. Tím by se podle Ratha dalo získat ročně 14 miliard korun.

Pět kroků ČSSD pro české zdravotnictví:

1. Snížení provozních nákladů zdravotních pojišťoven - až pět miliard korun ročně.

2. Spravedlivější přerozdělení vybraného pojistného ve prospěch pojišťoven s více nemocnými a staršími pacienty - může se k nim dostat až 14 miliard.

3. Sloučení Všeobecné zdravotní pojišťovny se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra a Vojenskou zdravotní pojišťovnou ČR, zprůhlednění systému a jednodušší systém úhrad za zdravotní péči (dopad nevyčíslen)

4. Pořádek v úhradách léků a zdravotnického materiálu - až deset miliard ročně.

5. Vyšší odpovědnost státu za státem pojištěné osoby (důchodce, děti, studenty, nezaměstnané) - až pět miliard ročně.

Reformu chystají i Věci veřejné

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) chystá návrh zdravotní reformy Věcí veřejných. O problémech ve zdravotnictví dnes jednal jako zástupce strany s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem. Po jednání Bárta mimo jiné řekl, že hrozící odchod lékařů z českého zdravotnictví vnímá jako riziko. Kubek označil ohlášené odchody více než 4 000 lékařů za „devastaci zdravotnictví“. Na vládu apeloval, aby prodloužila platnost opatření takzvaného Janotova úsporného balíčku v lékové politice.

Cílem dnešní schůzky bylo podle Kubka seznámit Bártu s problémy ve zdravotnictví. Za největší potíž Kubek označil hrozící odchod lékařů. Potřebná částka na splnění jejich platových požadavků podle něj ve zdravotním systému je. „Ty peníze jsou ve zdravotních pojišťovnách. Je možné ušetřit je za léky a tím, že zavedeme pořádek v investiční politice,“ řekl Kubek.

Bárta byl už v minulosti kritizován za to, že působí i mimo svůj resort a zasahuje do rozhodování na ministerstvu vnitra, v jehož čele stojí předseda VV Radek John. Média o Bártovi hovoří jako o skutečném lídrovi strany, který určuje její politiku.