Šéf ústecké ČSSD Benda vrací úder ministru Bártovi

Ústí nad Labem - Šéf ČSSD v Ústeckém kraji Petr Benda podal trestní oznámení pro trestné činy pomluvy a křivého obvinění na ministra dopravy Víta Bártu. Ministr Bendu v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) označil za člověka, který spolu s vlivným podnikatelem Patrikem Oulickým, označovaným za takzvaného kmotra ODS, řídí vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v Ústeckém kraji. Benda dnes novinářům v Ústí nad Labem řekl, že do konce týdne chce na ministra podat i občanskoprávní žalobu.

Benda dnes Bártova obvinění označil za lživá a nepravdivá a vyzval ho, aby své výroky dokázal. Ministrova slova se prý nedotýkají již jen jeho, ale i jeho rodiny. Ministr Bárta se na soudní spor těší, na Bendovo rozhodnutí reagoval vyjádřením, že si „ho dá k večeři“.

Petr Benda:

„Byl jsem zvyklý snášet ledaco, ale toto je za hranicí jakéhokoli chování.“

Bárta v neděli uvedl, že kvůli podezřením na řízení managementu ŘSD podá během několika dnů trestní oznámení. „Bude samozřejmě velmi obtížné prokázat, že pokud určitý manažer Ředitelství silnic a dálnic má určité osobní výhody ve vztahu k těmto pánům a zároveň kryje konkrétní kroky třetího subjektu, to znamená stavební společnosti, tak řekněme, že jsou to indicie, které je zapotřebí vyšetřit,“ prohlásil v neděli Bárta. „Bezesporu se zdá, že určité ekonomické výhody tam tímto směrem mohou být,“ odpověděl ministr na otázku, zda jsou ODS a ČSSD v Ústeckém kraji financovány skrz ŘSD.

Generální ředitel ŘSD Jiří Švorc o důvodech vypsání výběrového řízení na nové vedení krajských poboček, včetně té pro Ústecký kraj:

„Pokud tam došlo k pochybení manažerů, pak se nevztahuje pouze k jedné stavební firmě… (Výběrové řízení na nové vedení krajské pobočky) souvisí s auditem, který provedlo ministerstvo dopravy.“

V připravované občanskoprávní žalobě prý bude Benda po Bártovi požadovat nejen veřejnou omluvu, ale i odškodnění jeden milion korun. Pokud mu soud náhradu přizná, slíbil, že peníze věnuje Ředitelství silnic a dálnic na dostavbu dálnice D8, silnice R7 nebo opravu komunikací.

Petr Benda i Patrik Oulický odmítají, že by měli možnost ovlivňovat severočeské zakázky Ředitelství silnic a dálnic. Oulický dosud tvrdil, že žádná z jeho firem pro ŘSD nepracovala. Česká televize má k dispozici dokumenty, z nichž vyplývá, že je spoluvlastníkem společnosti Energetické a dopravní stavby. Ta se podílí na stavbách za skoro dvě a půl miliardy korun - rozšíření právě silnice R7 na Chomutovsku a stavby protipovodňové vany v Ústí nad Labem. „My jsme připravovali pouze technické podklady tenkrát s Viamontem. Já jsem nebyl v té době akcionářem, společnost EDS jsem koupil až následně,“ tvrdí Patrik Oulický.

Generální ředitel ŘSD Jiří Švorc
Zdroj: ČT24