Spyra dostal za pokus o podvod Babiše tříletou podmínku

Praha – Pražský městský soud udělil polskému lobbistovi Jacku Spyrovi tříletou podmínku s pětiletým odkladem. Podle obžaloby se totiž Spyra pokusil podvodem získat od miliardáře Andreje Babiše deset milionů korun. Za to mu sliboval, že bude zastaveno připravované stíhání Babiše kvůli korupci při privatizaci Unipetrolu. Majitel Agrofertu ale v Polsku nikdy stíhán nebyl, a i kdyby byl, tak prý neměl Spyra žádnou možnost ovlivnit postup polské prokuratury. Rozsudek není pravomocný, Spyra svoji vinu od počátku odmítá. Jeho obhájce si ponechal lhůtu na odvolání a podle svých slov ji spíš využije.

Lobbista podle žalobců v roce 2007 předstíral, že s pomocí církevních představitelů zajistí zastavení Babišova stíhání. Za to požadoval deset milionů korun ve dvou splátkách. K předání peněz už ale nedošlo, protože Spyru zadržela policie. Podle soudkyně si chtěl lobbista nechat peníze pro sebe, důkazem pro toto tvrzení měla být nahrávka policistů, na které Spyra sděluje podnikateli Tomáši Kejlovi, „že mu to žerou“. Právě Kejlovi měl Babiš peníze předat, podnikatel byl proto v kauze také stíhán, později ale zemřel.

Původně hrozilo Spyrovi až desetileté vězení, soudkyně Michaela Pařízková však rozhodla o mimořádném snížení trestu. Podle ní totiž nemohl Babišovi opravdu způsobit škodu, protože mu miliardář nikdy nevěřil. „Obžalovaný zvolil natolik nevěrohodný a naivní postup, že ho nikdo nemohl brát vážně,“ prohlásila Pařízková. Spyrovi zároveň pomohlo, že ještě nebyl trestán a že se údajný trestný čin stal již před delší dobou.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)

Polský lobbista u soudu tvrdil, že se s Babišem scházel, protože se na počátku roku 2007 dohodli na spolupráci. Spyra podle svých slov při návštěvách v Polsku opravdu obdržel informace o tom, že se chystá kriminalizace Babiše. Peníze, které po Babišovi žádal, prý nebyly pro něj. Obě strany si po vynesení rozsudku ponechaly lhůtu pro odvolání. Podle Spyrova advokáta se jeho klient pravděpodobně odvolá, kvůi mimořádnému snížení trestu ale ještě postup zvažuje.

V Česku soud řešil kauzu „pět na stole v českých“

Okolnosti privatizace Unipetrolu a podezření z korupce vyšetřovali čeští i polští kriminalisté. V Česku dění rozvířila zejména nahrávka skryté kamery, na které si někdejší šéf kabinetu bývalých sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel údajně řekl o pětimilionový úplatek.

Pražský městský soud Doleželovi loni v prosinci v kauze „pět na stole v českých“ udělil nepravomocně dvouletý podmíněný trest. Podle verdiktu chtěl po Spyrovi peníze za to, že jeho prostřednictvím dodá společnosti Seta, za níž stál uprchlý podnikatel Tomáš Pitr, informace týkající se privatizace Unipetrolu. Ty podle soudu mohly Setě pomoci při jejím boji s Agrofertem o to, kdo se stane českým partnerem Orlenu.

Zdeněk Doležel
Zdroj: ČT24