Liberec možná zaplatí část dluhů po šampionátu

Liberec - Primátor Liberce dnes navrhne zastupitelům, aby město zaplatilo třetinu ze 112 milionového dluhu po předloňském šampionátu. O zbytku peněz chce jednat s vládou a Svazem lyžařů. Kabinet dal ale ruku od vzniklých dluhů pryč. K nehospodárnému financování se dnes vyjádří i spoluorganizátorka akce bývalá lyžařka Kateřina Neumannová, která už včera předznamenala, že se penězi podle ní rozhodně neplýtvalo a reálně prý chybí asi 50 milionů.

Naděje věřitelů libereckého Mistrovství světa v klasickém lyžování, že dostanou zaplaceno, po včerejšku vzrostly. Liberecký primátor uznal spoluzodpovědnost města jako jednoho ze tří organizátorů šampionátu a chce zaplatit asi 40 milionů. „Očekávám, že během několika nejbližších měsíců tato kontrola začne. Chtěli bychom se dostat k jmenovitým odpovědnostem a k tomu, kdo za celý problém může,“ uvedl primátor Liberce Jan Korytář (Změna pro Liberec).

Věřitelé berou posun za průlomový a s městem hodlají spolupracovat při vyšetřování. „Je to otázka velmi precizního prošetření, jakým způsobem to hospodaření šampionátu bylo plánováno, jakým způsobem se mělo postupovat v pořadatelské části a z jakých předpokladů o příjmech a výdajích se vycházelo,“ domnívá se zástupce věřitelů Vojtěch Hlaváček.

Reportáž o dluzích v Liberci (zdroj: ČT24)

Vyšetřování by se měl ujmout magistrátní odbor kontroly. Sporné financování mistrovství řeší i protikorupční policie. Pokud se věřitelům poskytnuté peníze nevrátí, hodlají podat žalobu. Ministr školství Dobeš původně chtěl, aby stát část dluhu zaplatil, ale nakonec od návrhu upustil. Vláda tak definitivně uzavřela možnost, že by část zaplatila.

Radnice V Liberci
Zdroj: ČT24